TUŽNO SJEĆANJE NA VELIKU TRAGEDIJU Na današnji dan stradalo je 16 prijeških lavandijera

TUŽNO SJEĆANJE NA VELIKU TRAGEDIJU

2. studenoga 1891. Na današnji dan, 2.11. 1891. godine, u sedam sati ujutro, prevrtanjem brodića kojim su  prenosile rublje u Zadar smrtno je stradalo 16 prijeških lavandijera.

Nedaleko od otočića Galevca (Školjića), brod se pod udarom orkanskog juga nagnuo te prevrnuo i potonuo na dubinu od tri metra. Od 31 putnika, sedam muškaraca i 24 žene, stradale su one pralje koje su bile u unutrašnjosti broda, zatvorene palubskim poklopcem koji je štitio njih i rublje od nevremena.

Najstarija lavandijera imala je 75 godina a najmlađa 14, a među poginulim lavandijerama bile su i dvije trudnice.

Poimenice, poginule lavandijere su: Matija Babin, Jakova Dorkin, Ivana Dorkin, Luce Dorkin, Tomica Dorkin, Tonina Dorkin, Gašpa Jurin, Bara Jurin, Ivana Lovrić, Šimica Lovrić, Matija Markulin, Matija Martinov, Stoša Mašina, Gašpa Matacin, Tomica Matacin i Kate Mazić.

U 19. i početkom 20. stoljeća mnoge su mještanke Preka zarađivale za život svojih obitelji pranjem rublja zadarskoj gospodi. Lavandijere su po rublje odlazile u ponedjeljak a opranu i izglačanu robu su vlasnicima vraćale u subotom brodovima na jedra ili vesla. Rublje se pralo u posudama  uz pomoć pepela i sapuna iz kućne radinosti. Nakon pranja u posudama rublje se nosilo do morske obale na izvor vode.

Nakon ove velike tragedije podignut je spomenik Naša mati na Vruljuci, mjestu gdje su lavandijere prale robu.

Naslovnica Tribina

Najčitanije