StoryEditorOCM
TribinaTUŽNO SJEĆANJE NA VELIKU TRAGEDIJU

Na današnji dan stradalo je 16 prijeških lavandijera

Piše Zadarski.hr
2. studenog 2019. - 19:15
Priješke_lavandijere_kip.JPG

2. studenoga 1891. Na današnji dan, 2.11. 1891. godine, u sedam sati ujutro, prevrtanjem brodića kojim su  prenosile rublje u Zadar smrtno je stradalo 16 prijeških lavandijera.

Nedaleko od otočića Galevca (Školjića), brod se pod udarom orkanskog juga nagnuo te prevrnuo i potonuo na dubinu od tri metra. Od 31 putnika, sedam muškaraca i 24 žene, stradale su one pralje koje su bile u unutrašnjosti broda, zatvorene palubskim poklopcem koji je štitio njih i rublje od nevremena.

Najstarija lavandijera imala je 75 godina a najmlađa 14, a među poginulim lavandijerama bile su i dvije trudnice.

Poimenice, poginule lavandijere su: Matija Babin, Jakova Dorkin, Ivana Dorkin, Luce Dorkin, Tomica Dorkin, Tonina Dorkin, Gašpa Jurin, Bara Jurin, Ivana Lovrić, Šimica Lovrić, Matija Markulin, Matija Martinov, Stoša Mašina, Gašpa Matacin, Tomica Matacin i Kate Mazić.

U 19. i početkom 20. stoljeća mnoge su mještanke Preka zarađivale za život svojih obitelji pranjem rublja zadarskoj gospodi. Lavandijere su po rublje odlazile u ponedjeljak a opranu i izglačanu robu su vlasnicima vraćale u subotom brodovima na jedra ili vesla. Rublje se pralo u posudama  uz pomoć pepela i sapuna iz kućne radinosti. Nakon pranja u posudama rublje se nosilo do morske obale na izvor vode.

Nakon ove velike tragedije podignut je spomenik Naša mati na Vruljuci, mjestu gdje su lavandijere prale robu.

26. travanj 2024 16:11