StoryEditorOCM
TribinaSJEĆATE LI SE POVIJESNE POBJEDE?

Sud ih je oslobodio svih optužbi za ratni zločin, avion hrvatske vlade išao je po njih u Haag, a na Trgu bana Jelačića čekalo ih je preko sto tisuća ljudi; prije sedam godina oslobođeni su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač

Piše M.Dr.
16. studenog 2019. - 16:11
oslo

Na današnji dan prije točno sedam godina Haški sud oslobodio je svih optužbi za ratni zločin hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača i naložio njihovo puštanje iz pritvora.

Prije točno sedam godina naime, sudac Haškog suda Theodor Meron izgovorio je povijesne riječi: 'Izričem oslobađajuću presudu Anti Gotovini i Mladenu Markaču te naređujem da se obojica odmah puste na slobodu'.

Pravomoćnom presudom Međunarodnog Kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) utvrđeno je da dvojica hrvatskih generala Ante Gotovina i Mladen Markač nisu bili članovi nikakvog udruženog zločinačkog pothvata i da nisu krivi za topničke napade na civilne ciljeve tijekom oslobodilačke akcije Oluja, a što je bio temelj prve nepravedne presude ICTY-a.

Gotovina je u pritvoru proveo preko dvije ili pol tisuće dana, Markač petstotinjak manje.

Na trgovima diljem Hrvatske taj su dan slavile stotine tisuća ljudi, a posebno je emotivno bilo u Gotovininim Pakoštanama. Generale je na aerodromu dočekao tadašnj državni vrh.

- Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na i Domovinskom ratu. Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti svi zajedno - govorio je Gotovinina tada.

-Moj ponos je bio srušen optužnicom da sam član zločinačkog poduhvata. Jako me pogodila optužnica, mislio sam da ću umrijeti ako se takva presuda donese - kazao je onda general Markač.

24 i 18 godina zatvora

Tužiteljstvo nije podnijelo zahtjev za reviziju postupka, oslobađajuća je presuda postala pravomoćna 18. studenog 2013. godine, točno na Dan sjećana na vukovarsku tragediju.

Protiv generala Gotovine i Markača na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Haagu je 2001. godine podignuta optužnica zbog navodnog zločinačkog poduhvata da je Operacijom Oluja - kojom je 1995. godine slomljena srpska paradržava u Hrvatskoj - počinjen genocid protiv etničkih Srba u Hrvatskoj. Bili su osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora.

Prije nešto više od godinu dana predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH (OSRH) Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na vlastiti poticaj, Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom umirovljene general - pukovnike Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Tuna najvažnija

Iako je akcija Oluja u vojnom smislu protekla besprijekorno, pojedinici iz redova HV-a, nakon što je tzv. Krajina oslobođena, palili su kuće srpskih civila, bespotrebno ubijali starce i nemoćne iako su vojne operacije prestale i proglašena je pobjeda.

Gotovini su u Haagu stavili na teret što se nije obračunao s tim domaćim razbojnicima, od kojih se pojedini nisu borili i nisu sudjelovali u oslobađanju, nego su čekali da snage HV-a oslobode prostor, a oni krenu u pljačku i ubijanja.

Danas je Ante Gotovina poslovan čovjek, bavi se uglavnom uzgojem tuna, iako je 2015. godine postao članom Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike Hrvatske, a imenovala ga je sama predsjednica.

23. travanj 2024 13:44