StoryEditorOCM
TribinaDODJELA KNJIŽEVNE NAGRADE GORAN BUJIĆ

Evo tko su ovogodišnji dobitnici!

Piše Zadarski.hr
23. studenog 2019. - 20:15
goran_bujic

U Muldimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar 28.11.(četvrtak) s početkom programa u 18 sati održat će se večer "Dodjela književne nagrade Goran Bujić" koju već petu godinu za redom organizira HKD-Ogranak Zadar.

Hrvatsko književno društvo, Zadarski ogranak, pokrenulo je projekt dodjele nagrade koja nosi ime Gorana Bujića, novinara, pisca, urednika, koji nas je prerano napustio nakon teške bolesti. Uz Dane HKD, Dodjeljuje se i nagrada Donat za književni doprinos te Nagrada za životno djelo.

Za ovu godinu žiri su činili: Žaklina Kutija, Nikola Šimić Tonin, dr. sc. Erni Gigante Dešković, Valerio Orlić, Ante Gregov Jurin, dr. sc. Dragan Gligora, Akademik Vasil Tocinovski, Davor Jašek, Ante Nadomir Tadić Šutra, Goran Mrnjavac, Mirjana Majić, Andreja Malta.

Nikola Šimić Tonin, predsjednik Hrvatskog književnog društva Ogranak Zadar, koji je uz HKD, HKD Og. Zadar, organizator dodjele nagrada ističe: Potaknut izvornom idejom profesorice i književnice, Žakline Kutija, zajedno s njom dakako i uz nesebičnu pomoć i podršku Zadarskoga lista, Hrvatskoga književnoga društva, Hrvatskoga književnoga društva Ogranak Zadar kojem sam na čelu, odlučili smo pokrenuti književnu nagradu u sjećanje na Gorana Bujića: »Goran Bujić - Književna nagrada - Književnici novinari«, i nagrade »Donat« za književni i kulturni doprinos uz Dane HKD, uvidjevši potrebu za istom, te »Nagrade za životno djelo« ispravljajući i nanesenu nepravdu prema nekima od autora koji su nepravedno zaobilaženi, a svojim su radom ostavili neizbrisiv i značajan trag u kulturi, kulturnome životu RH i izvan njenih granica.

Nagrade se dodjeljuju godišnje, 28. studenog na Goranov rođendan. Nagrada se sastoji od diplome i umjetničke slike/fotografije, eminentnih zadarskih umjetnika. Prijedlozi su stizali iz svih pet Ogranaka HKD: Zadra, Rijeke, Splita, Zagreba, Osijeka.

Nagrađeni su:

Književna nagrada – Goran Bujić – Književnici novinari pripala je književniku i novinaru Renatu Baretiću
U kategoriji Književnici Novinari – Kategorija mladi nagradu je dobio književnik, novinar i znanstvenik iz Makedonije, dr. sc. Stefan Markovski.

U kategoriji Književnici novinari izvan RH nagradu je dobila književnica, novinarka i znanstvenica dr. sc. Ana Vitanova – Ringačeva iz Makedonije.

Nagradu za životno djelo dobio je: Nedjeljko Jusup (Zadar, 7. siječnja 1951.), novinar, publicist, predavač i urednik, utemeljitelj te prvi i dugogodišnji glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list.
Nagrada Donat za kulturni doprinos pripala je Zadarskom listu – 25 godina Zadarskog lista.
Književnu nagradu Donat za književni doprinos dobili su: Pjesnik, profesor, glazbenik, aforizmičar... Danko Ivšinović i Pejo Šimić hrvatski i bosanskohercegovački književnik.

Prilikom dodjele nagrade 28.11.(četvrtak) u MMD GKZ upriličit će se književna večer na kojoj će biti riječi o stvaralaštvu Gorana Bujića te nagrađenih autora, uz bogat kulturno-umjetnički program.

20. travanj 2024 07:59