StoryEditorOCM
TribinaLJEKOVITO BILJE NA DOHVAT RUKE

Nives Jurišić projektom STRONGER lakše dolazi do kupaca

Piše Zadarski.hr
10. prosinca 2019. - 12:56
Still1209_00005

Nives Jurišić vlasnica je obiteljske biljne Ljekarne Jerkin poznate u zadarskom kraju kao pionir prerade i prodaje ljekovitog bilja. Cijelu priču započeo je njezin otac da bi se ovim poslom nastavila baviti i ona sama, ali i njezina djeca. Resurse, ljekovito bilje, pronalaze u našem kraju bilo da se radi o Velebitu i zadarskom zaleđu ili pak o otocima našeg arhipelaga. Cijelo naše područje obiluje ljekovitim biljem tako sve što se sakuplja, sakuplja se na domaćem terenu. Dio ljekovitog bilja poput dragoljuba, artičoke, matičnjaka i kamilice se uzgaja na ekološkim nasadima, od Like pa sve do Kornata.

Zbog svog poslovanja i zaljubljenosti u prirodu Nives Jurišić rado se uključila u projekt STRONGER. Za nju je to jako dobra priča jer okuplja istomišljenike koji su se zbog sličnog posla i načina razmišljanja brzo povezali te započeli mijenjati iskustva i savjete. Kroz različite radionice i voditelje programa STRONGER, svi zajedno došli su do potrebitih informacija bilo da se radi o samoj proizvodnji, uzgoju, berbi ili plasmanu proizvoda na zahtjevno tržište. Nives tvrdi kako su upravo kroz navedeni projekt korisnicima otvoreni novi prozori i novi vidici te da su im voditelji projekta puno pomogli u poboljšanju njihovog posla i promociji i plasmanu proizvoda putem društvenih mreža.

Projekt "Zajedno jači – Razvoj proizvoda i internacionalizacija - STRONGER" započeo je s provedbom 1. studenoga 2017. godine. Financiran je iz prekograničnog programa Interreg IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora. Nositelj projekta je CTR doo - Razvojna agencija Brodsko-posavske županije. Partneri na projektu su Asocijacija poslovnih žena Crne Gore i Udruženje poslovnih žena u BiH, dok s hrvatske strane, uz Ustanovu INOVAcija, sudjeluje i Sveučilište u Zadru. Glavni cilj projekta je osnažiti organizacije koje podržavaju poslovanje i istraživačke institucije koje pružaju podršku i savjetodavne usluge za kvalitetniji pristup tržištu malih i srednjih poduzeća iz područja prerađivačke industrije ljekovitog bilja. Projektom se osnovao i prvi prekogranični klaster potpomognut grupnom e-platformom za poslovnu suradnju (po modelu B2B), e-učenje i funkcionalna potpora radu klastera.

Voditeljica zadarskog tima je Martina Vukašina, voditeljica projekta iz Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija gdje je cilj spomenute ustanove doprinos razvoju tehnološki inovativnog i konkurentnog gospodarstva Zadarske županije i Republike Hrvatske.

25. travanj 2024 09:45