StoryEditorOCM
TribinaOTVORENI DAN SOCIOLOGIJE NA SVEUČILIŠTU U ZADRU

Temama svojih radova zadarski studenti pobudili pozornost sociološke javnosti

Piše Zadarski.hr
11. prosinca 2019. - 09:49

Na Sveučilištu u Zadru jučer je održan Otvoreni dan sociologije, na kojemu su prezentirana četiri ponajbolja diplomska rada koja daju pregled mentoriranih istraživačkih aktivnosti na Odjelu. Bila je to prilika da sociološka i šira javnost sazna kako zadarski sociolozi i sociologinje marljivo i kritički istražuju hrvatsko društvo te djeluju u svojim lokalnim zajednicama.

- Veseli me što nastavljamo s organizacijom Otvorenog dana, koji je prošle godine imao prvo izdanje. Vjerujem da će on postati tradicija, da nećemo odustati, da će on postati naš moment kad se nalazimo kao studenti i nastavnici i čujemo jedni od drugih što smo istraživali i otkrili o hrvatskom društvu u prošloj godini. Radujem se posebice zbog studenata prve godine, kojima je ovo prvo ovakvo druženje na kojem se mogu poznati s našim specifičnosti i rutinama, rekla je u uvodnoj riječi pročelnica Odjela za sociologiju doc. dr. sc. Valerija Barada.

Predstavljena su četiri diplomska rada: Kritička etnografija obrazovnog iskustva queer osoba (Pavao Parunov), Visoko obrazovanje, studenti/ce s invaliditetom i model deficita – kritička analiza diskursa (Lorena Franjkić), Motivacija za planinarenje, ekološka svijest i ekološki angažman planinara (Antonija Bosna) i Iskustvo, dobrobiti i značenja joge iz perspektive članova sustava Joga u svakodnevnom životu u Zagrebu (Adriana Branka Pojatina).

- Radovi navedeni u katalogu, odnosno završni  i diplomski radovi, svojim su naslovima pobudili  interes sociološke javnosti. Sami sebe izazivamo na kompleksna tumačenja, da se ne bavimo samo zanatskom rutinom, nego da izvodimo i kompleksnije interpretacije hrvatskog društva. Kao javno sveučilište služimo na dobrobit hrvatskom društvu, pa otuda i potreba da radove predstavimo široj javnosti, istaknula je Barada.

Uz predstavljanje udruge Antifjaka, bivše studentice sociologije prenijele su svoja radna iskustva nakon diplome. Otvoreni dan završio je promocijom prvostupnica i prvostupnika te dodjelom nagrada uspješnim studentima i studenticama sociologije, koje se ove godine dodjeljuju u četiri kategorije te druženjem trenutnih i bivših studentica i studenta sociologije uz prigodni domjenak.

18. travanj 2024 20:24