StoryEditorOCM
TribinaU PRLJAVOJ KAMPANJI JAVNI PROSTOR PADA KAO PRVA ŽRTVA

Evo prijedloga: zašto komunalni redari uklanjanje ovakvih svinjarija ne bi naplaćivali strankama? Konkretno, HDZ-u!

Piše IN
11. siječnja 2020. - 13:24

Sve je izgleda dozvoljeno kad su izbori, udarci ispod pojasa odavno su dio ovdašnjeg političkog folklora, a javni prostor – od etera do gradskih zidova - pretvara se u ring, postaje sredstvo i žrtva podlih krvoločnih obračuna podivljalih stranačkih čopora. Kad taj kraval napokon završi, tragovi barbarizma vide se danima, tjednima, mjesecima...

Teško se sjetiti nekih izbora u Zadru iza kojih nisu ostali vidljivi tragovi prljave političke utakmice zaraćenih tabora pa se ne treba posebno čuditi što se iste stvari ponavljaju i nakon ovih predsjedničkih izbora.

Primjer s naše fotografije zabilježen u prizemlju zgrade na križanju ulica Stjepana Radića i J.J. Strossmayera (nasuprot Male pošte kod Konzuma), najbolje ilustrira o čemu govorimo. U očitoj namjeri da svoje političke poruke konkurentima učine (doslovno) nedohvatnima, ali sigurni da će svima biti uočljive, neki su mamlazi predizborne plakate svojih favorita zalijepili uza sam vrh stupova na kojima počiva zgrada, daleko od svakog mjesta predviđeno za javno oglašavanje. Za njihovo postavljanje trebao je nemali napor i visoke skale, a isto će trebati za njihovo uklanjanje. Samo što ih ukloniti sigurno neće oni koji su ih tamo postavili nego komunalne službe koje će se, nadamo se već nakon ove objave, morati dobrano potruditi da uklone ostatke ovakvih i sličnih svinjarija u javnom prostoru.

Tko je počinitelj ovog vandalizma ne znamo, ali sadržaj političkih poruka na plakatima nedvojbeno pripada zadarskom HDZ-u iz drugog kruga izbora. A ako se u HDZ-u već nisu potrudili svoje aktiviste i postavljače plakata podučiti pristojnom ponašanju i građanskom odgoju, bio bi red da sada plate njihovo uklanjanje, a ne da to moraju plaćati svi građani. Je li to normalno?

Isto vrijedi i za sve druge političke takmace koji su nam zadnjih tjedana „zagađivali” javni prostor. Kad bi komunalni redari svim stranačkim taborima zbog ovakvih komunalnih prekršaja na kraju izborne kampanje podnijeli račun za trošak uklanjanja, vidjeli biste kako bi se svi vrlo brzo upristojili. 

Udri ih po džepu, tako najbrže nauče!

26. travanj 2024 04:18