StoryEditorOCM
TribinaFORUM ŽENA ZADARSKOG SDP-a ORGANIZIRAO TRIBINU „ PROTIV NASILJA – NAGLAS „

Nasilje nije privatna stvar, ono se tiče svih nas!

17. siječnja 2020. - 20:34

Iz Forum žena SDP-a Zadar poslali su priopćenje vezano uz tribinu protiv nasilja koje prenosimo u cijelosti:

"Naši sugrađani i sugrađanke su svojim dolaskom na tribinu  „ PROTIV NASILJA – NAGLAS „ u organizaciji Foruma žena SDP Zadar pokazali da su  glas protiv nasilja nad ženama.

Ova tribina  je trebala biti održana u prosincu 2019, a budući je uvodni film progovarao o slučajevima nasilja nad ženama u Zadru pozvale smo stručnjake i stručnjakinje Centra za socijalnu skrb Zadar, PU Zadarska, Obiteljskog centra i  voditeljicu Sigurne kuće, Zadar. Od svih pozvanih odazvali su se samo iz Centra za socijalnu skrb Zadar. Unatoč činjenici  što su u svom odgovoru formalno podržali program tribine, ostali su otklonili mogućnost sudjelovanja.

Naše gošće su bile aktivistkinje udruge Domine, Split ; Mirjana Kučer,Tea Bubić, Petra Sinovčić i predstojnica Centra za socijalnu skrb Zadar - podružnica Obrovac, Kristina Busija.

Živimo u vremenu, društvu, gradu u kojem je nasilje rodno uvjetovano i sve brutalnije.  Žene se ubijaju samo zato što su žene.

 Istražujući slučajeve nasilja  u našem gradu – silovanja, premlaćivanja, ubojstva žena, snimile smo kratki film o nasilju nad ženama u našem gradu. Slučaj Medanić, Daruvarac, slučaj „nestale „ Ljubice, slučaj Kolovare  samo su neki od „ slučajeva „ našeg filma. Film je brutalan koliko je brutalna stvarnost o kojoj govori. Brutalna je i činjenica kako je intencija Vrhovnog suda smanjenje dosuđene kazne od strane prvostupanjskih sudova i to u svim „ slučajevima „ filma.

 Raspravljalo se o instrumentima Istambulske konvencije, odnosno o odgovornosti države za otvaranje autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta za žene žrtve nasilja.

Predstavljeno je istraživanje o percepciji nasilja u Dalmaciji  koristeći podatke Policijskih uprava gradova Dalmacije i Ministarstva unutarnjih poslova. Ono što treba istaknuti  je činjenica kako su dobiveni statistički podaci potpuno neujednačeni što govori o neujednačenim praksama.

Upozoreno je na važnost protokola u postupanju kada se nasilje dogodi te o međusektorskoj suradnji.  Nasilje nije privatna stvar, ono se tiče svih nas.

Cilj naše tribine „ PROTIV NASILJA – NAGLAS „ je osvijestiti  javnost o učincima nasilja kao posljedicu patrijarhalnog viđenja žene , upozoriti  na rad državnih institucija koje se bave prevencijom i kažnjavanjem nasilja kroz provedbu Istambulske konvencije , te osnažiti žene žrtve nasilja, potpisuje Danijela Vukoša,predsjednica Foruma žena SDP Zadar.

15. travanj 2024 15:04