StoryEditorOCM
ForumDANAS POČINJE JEDNO OD NAJVAŽNIJIH SUĐENJA U POVIJESTI

Donosimo odgovore na najvažnija pitanja o opozivu Trumpa

Piše Martina Hrupić /Jutarnji list
21. siječnja 2020. - 16:00

Nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao "točke opoziva" (odnosno točke optužnice) protiv predsjednika Donalda Trumpa, danas počinje suđenje američkom predsjedniku u Senatu. Šanse da Trump doista bude proglašen krivim i da ode iz ureda trenutačno su male zato što se očekuje da će senatori (odnosno porotnici) glasati sukladno stranačkim linijama. No, bez obzira na to, riječ je o vrlo važnom događaju. Ovo je treći put u povijesti da se nekom američkom predsjedniku sudi u Senatu.

U nastavku prenosimo BBC-jev pregled najvažnijih informacija o procesu opoziva.

1. Što je opoziv?

Opoziv je proces kojim članovi vlasti mogu "goniti" nekog od državnika (primjerice, predsjednika ili suca) u slučaju da postoji sumnja da je taj dužnosnik počinio kaznena djela ili teški prekršaj tijekom boravka u uredu. Definicija prijestupa za koji se dužnosnik može progoniti poprilično je nedorečena - izdaja, mito ili ostala teška kaznena djela ili prijestupi. Sam proces obuhvaća dvije faze: izglasavanje točaka opoziva (optužnice) u Zastupničkom domu i suđenje u Senatu. Suđenje je političko.

2. Za što je Trump optužen?

Tereti ga se za dvije točke opoziva (predsjednik negira krivnju u oba slučaja):

1. Traženje pomoći od ukrajinskih vlasti ne bi li si olakšao reizbor na predsjednika. Kako bi to ostvario, koristio se dvama sredstvima - vojnom pomoći namijenjenoj Ukrajini i potencijalnim sastankom s ukrajinskim predsjednikom u Bijeloj kući. Svjedoci tvrde da su Ukrajinci - ako su htjeli dobiti pomoć i sastanak - trebali javno obznaniti da pokreću istragu protiv Trumpova najizglednijeg konkurenta na izborima, demokrata Joe Bidena, čiji je sin svojedobno bio u nadzornom odboru ukrajinske tvrtke Burisme.

2. Ometanje rada Kongresa jer je Bijela kuća zabranila potencijalnim svjedocima da svjedoče pred istražnim odborima.

3. Ključni trenuci koji su doveli do suđenja u Senatu?

Nekoliko ih je. Primjerice, prve optužbe na račun Trumpa, u obliku izvještaja koje je nadležnim tijelima uputio zviždač, pojavile su se lani u kolovozu. Demokrati u Zastupničkom domu istragu su pokrenuli u listopadu i ona se protegnula do prosinca. Održana su i javna saslušanja svjedoka, nakon čega je Zastupnički dom (donji dom Kongresa koji kontroliraju demokrati) glasao o točkama opoziva. Predmet je naposljetku ove godine proslijeđen Senatu (gornji dom Kongresa koji kontroliraju republikanci).

4. Kako će izgledati suđenje?

Ustav je nejasan u vezi s izgledom procesa, no općenita pravila se izvode iz dosad održanih suđenja, onih Andrewu Johnsonu 1868. i Billu Clintonu 1999. godine.

Zapravo, o tome kako će se suđenje provoditi odlučuju dvije osobe - lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell i lider demokratske manjine Chuck Schumer.

McConnell želi da suđenje bude brzo i izrodi oslobađajućom presudom. Predlaže da svaka strana (tužiteljstvo i obrana) ima po 24 sata tijekom dva dana za uvodne izjave. Također, želi da se održi glasanje o tome hoće li se uopće prihvatiti dokazi protiv Trumpa. Schumer optužuje McConnella da pokušava spriječiti da se čuju dokazi.

U svakom slučaju, zabranjeno je tvitanje uživo iz Senata i unošenje vanjskog materijala za čitanje. Tijekom saslušanja, senatori ne smiju međusobno razgovarati. Imat će priliku čuti obje strane - tužitelje iz Zastupničkog doma i odvjetnike Bijele kuće, a potencijalno i svjedoke.

Za izglasavanje krivnje potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 67 od 100 senatora. Očekuje se da će Trump biti oslobođen jer republikanci drže 53 senatorska mjesta. Ako ga nekim slučajem okrive, njegovu funkciju preuzima američki potpredsjednik Mike Pence.

Uz to, jednostavnom se većinom (51 senator) donosi odluka o obustavljanju suđenja ili pak o tome hoće li na suđenju uopće biti svjedoka. Senatori svjedoke ili odvjetnike mogu ispitivati samo pisanim putem - i to tako da upit proslijede sucu koji će voditi proces. Isto tako, svjedoci ne trebaju svjedočiti uživo u Senatu. Može ih ispitati skupina zakonodavaca pa se snimka može naknadno pustiti u Senatu.

Ako želi, na suđenju se može pojaviti i sam Trump, no vjerojatnije je da će se umjesto njega pojaviti odvjetnici.

Svaka strana ima želje u vezi sa svjedocima za koje bi željeli da se pojave na suđenju. Republikanci (i Trump) bi voljeli vidjeti Bidena i zviždača, a demokrati bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Boltona, za kojeg vjeruju da zna pikanterije.

5. Tko su glavni sudionici?

Mitch McConnell - lider republikanske većine u Senatu. Iako polaže prisegu o "nepristranoj pravednosti", sam je izjavio da on nije nepristrani porotnik i da je na liniji s Bijelom kućom.

John Roberts - čelni sudac Vrhovnog suda koji predsjeda suđenjem u Senatu. On ne donosi odluku o krivnji, nego brine da suđenje teče po unaprijed ustanovljenim pravilima.

Tužiteljstvo - skupina od sedam demokrata koji će predstaviti optužnicu (među njima predsjedatelji Odbora zastupničkog doma za obavještajna pitanja i pravosuđe Adam Schiff i Jerry Nadler).

Obrana - Trumpov obrambeni tim u kojem su i posebni tužitelji iz Clintonova opoziva, Ken Starr i Robert Ray, zatim Alan Dershowitz (među čijim je klijentima bio i OJ Simpson). Obrambeni tim predvodit će pravnik Bijele kuće Pat Cipollone i Jay Sekulow, Trumpov osobni odvjetnik.

6. Kad će završiti suđenje?

Nakon što se optužnica prezentira (u slučaju Clintona tri dana), senatori zasjedaju svaki dan osim nedjelje sve dok ne donesu konačnu odluku. Moguće je da će sve potrajati tjednima, no demokrati bi voljeli da završi do veljače i predizbora na kojima će se pokazati tko bi mogao biti demokratski kandidat za predsjednika. Zbog suđenja u Senatu, četvero demokratskih pretendenata za naslov demokratskog kandidata za predsjednika morat će se privremeno povući iz kampanje.

08. svibanj 2024 16:09