StoryEditorOCM
Biznisvelika promjena

Mnogima omiljena kartica odlazi u povijest: evo dokad vrijedi i što učiniti nakon isteka

Piše Vijesti SD
26. svibnja 2023. - 09:33

Od 1. srpnja Mastercard više neće izdavati kartice Maestro. Velika je promjena u pitanju jer ove kartice koriste mnogi. Zbog čega prestaje izdavanje ovih kartica? N1 je od Mastercard Hrvatske saznao o čemu se točno radi. 

- Mastercard je svoj brend Maestro kartica pokrenuo 1991. kao prvu online debitnu mrežu na svijetu koja je korisnicima omogućila siguran pristup vlastitom novcu gdje god se nalazili. No, puno se toga promijenilo u posljednjih 30 godina. Stvorene uglavnom za fizički svijet, Maestro kartice ne mogu se dosljedno koristiti za plaćanja u e-trgovini, dijelom zbog numeriranja na Maestro karticama (do 19 znamenki) koje nije kompatibilno sa svim e-trgovinama, objasnili su iz Mastercarda zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

“Zbog toga će, počevši od 1. srpnja 2023., banke i ostali izdavatelji kartica u Europi početi zamjenjivati istekle ili izgubljene Maestro kartice debitnom Mastercard karticom koja se prihvaća gdje god se prihvaća Mastercard, online i offline. Istovremeno, sve postojeće Maestro kartice vrijede i dalje te moraju biti prihvaćene od strane trgovaca i prihvatitelja do isteka njihovog važenja”, kažu oni za N1

Dodaju kako bi u nekim slučajevima banke mogle svojim klijentima pružiti i nove debitne kartice prije 1. srpnja, ali nakon tog datuma one se više neće izdavati nove kartice u Europi. 

Što mogu ili moraju učiniti korisnici kojima će isteći kartica?

“Korisnik kartice ne mora učiniti ništa. Kada Maestro kartica istekne (nakon 1. srpnja 2023.), banka će mu jednostavno poslati novu debitnu karticu. Bit će povezana s tekućim računom, baš kao i Maestro, i radit će na isti način – samo s puno više mogućnosti za nesmetano iskustvo kupnje i putovanja”, poručuju iz Mastercarda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 16:46