StoryEditor
Biznisključ u bravu

Ugostitelji za Slobodnu komentiraju nove mjere: Tko se zarazio u kafiću? Nas zatvaraju, a mise i šoping centri mogu!? Ogorčeni smo...

Piše Iva Ivanac
27. studenog 2020. - 17:15
Tom Dubravec/Cropix/Ilustracija

Novi lockdown koji stupa na snagu od subote, ugostitelji nisu dočekali s oduševljenjem. Ova im je godina zbog pandemije koronavirusa ionako bila gubitaška, a ponovno zatvaranje sve do 21. prosinca teško će podnijeti.

Stipe Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) i vlasnik restorana na zadarskom poluotoku, smatra da su nove mjere mogle biti malo bolje razmotrene i kako se nije trebalo ići u zatvaranje svih objekata.

- Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec je s ministrom Aladrovićem u petak bio na sastanku gdje mu je predstavio sve ono što ugostiteljski sektor, koji je sada u potpunosti zatvoren, traži, a tražimo uvjete da se radnicima i vlasnicima kompenzira zatvaranje objekata. Smatram da su objekti s terasama trebali ostati otvoreni, pogotovo oni na obali. Time bi zasigurno smanjili dio troškova Vladi jer ne bi onda svi trebali koristiti mjere već samo oni koji nemaju terase, a u konačnici bi i ljudi bili zadovoljniji, govori Knežević dodajući kako će HOK od Vlade tražiti subvencije za radnike i poslodavce, a Vlada i jedinice lokalne samouprave će se morati prilagoditi i pomoći im.

- Glavni je problem što ovogodišnja sezona zbog pandemije nije bila kao i prošle te smo ove godine jedva pokrivali troškove, a sada ne znam kako ćemo. Ja nisam čuo da se netko zarazio u dnevnom kafiću ili restoranu, a za noćne klubove ne znam. No, ono što je zasigurno trebalo više regulirati i gdje je trebalo postrožiti mjere i provoditi veće kontrole su privatne zabave i svadbene svečanosti, govori Knežević dodajući kako se u restoranima provodi maksimalna higijena, pogotovo u vrijeme pandemije.

Predsjednik zadarskog Ceha ugostitelja pri HOK-u Robert Kovačević kazao nam je kako je  ponovno zatvaranje objekata totalna ekonomska katastrofa.

- Kapitala nemamo, a najgore je što ne znamo što nas čeka i kada će se ove mjere ukinuti jer ne mora značiti da će to biti 21. prosinca. I da smo ostali raditi, ugostitelji cijelu godinu idu ka negativnom saldu. Uz probleme koje smo imali tijekom cijele godine, sada nas opet zatvaraju, a što će biti, ne znamo, ističe Kovačević dodajući kako bi ugostitelji trebali znati 'pravila igre' kako bi mogli planirati daljnje poslovanje.

image
Dubrovnik, 191120.
Nocni zivot u Dubrovniku nakon uvedenih epidemioloskih mjera.
Foto: Bozo Radic/CROPIX
Božo Radić/Cropix

- Treba nam izvjesnost kako bismo znali daljnje planove jer sada jednostavno ne vidimo izlaz, istaknuo je Kovačević inače vlasnik kafića "Brazil” pored Morskih orgulja.

- Razočaran sam načinom na koji se tretirala pandemija u srpnju i kolovozu. Tada je trebalo u korijenu srezati noćne klubove i sale za vjenčanja jer bi se tako produžila sezona i na cijeli rujan. Da smo tada imali pametnija rješenja, sezona bi se mogla produžiti bar za mjesec dana, a time ugostitelji ne bi bili toliko opterećenje državi, mišljenja je Predrag Majica, vlasnik restorana "Tinel”, ističući kako zbog nepravilnih poteza sada svi plaćamo cijenu.

Vlasnik kafića "Coffee & cake” Šime Šokota smatra da je sve trebalo biti zatvoreno prije dvadesetak dana, bez izuzetaka. No ono što ga najviše smeta jest da ne vrijede za sve ista pravila.

- Nisam epidemiolog, ali trebalo je sve zatvoriti prije 20 dana i ukinuti sve događaje. Sada zatvaraju ugostiteljske objekte, a šoping centri, u kojima će u ovo vrijeme biti najveća ludnica, ostaju otvoreni. Crkve su isto otvorene, a recite mi koja je razlika je li u kafiću ili u nekom drugom objektu 25 ljudi?, pita se Šokota i napominje kako je situacija bila pod kontrolom dok je borbu protiv pandemije vodila struka, no u jednom se trenutku uplela politika i sve je krenulo na gore.

- Ogorčen sam situacijom prema poduzetnicima, a očekujem od Vlade da obeštetiti vlasnike i da radnici dobiju svoje plaće, kaže Šokota i skreće pozornost na sve industrije koje stoji iza ugostitelja.

- S tim što zatvaraju ugostiteljske objekte ruše i kompletnu industriju koja se krije iza njih, a to su dobavljači kave, proizvođači hrane, tvrtke koje se bave uređenjem i opremanjem objekata... Cijela ta branša se gasi kada zatvorite ugostiteljske objekte, zaključuje Šokota.  

image
Ivana Nobilo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 17:46