StoryEditorOCM
Crna kronikadrama uz granicu

Migranti gurali vozilo za čijim je volanom bio krijumčar, a onda su stvari krenule po zlu: ‘Jedan se bori za život!‘

Piše mario pušić/JL
14. svibnja 2024. - 16:31

Teške i po život opasne ozljede je zadobio jučer jedan od migranata koji je nezakonito ušao u Republiku Hrvatsku s područja Bosne i Hercegovine u nesvakidašnjoj nesreći - pregazio ga je krijumčar dok je sa skupinom drugih ilegalaca gurao vozilo kojemu je za volanom bio 27-godišnji Ukrajinac, piše Jutarnji list.

- U noćnim satima 13. svibnja policijski službenici su na području općine Cetingrad zamijetili osobno vozilo koje pokušava nezakonito prijeći državnu granicu iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku. Dolaskom do mjesta događaja, a nakon što je vozilo ušlo na teritorij Republike Hrvatske, utvrdili su da vozilo guraju strani državljani. Potom je navedeno vozilo krenulo unatrag i pregazilo jednu mušku osobu, stranog državljanina. Odvezen je u zdravstvenu ustanovu gdje je ustanovljeno da je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život - javili su iz PU karlovačke.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, policijski službenici Policijske uprave karlovačke, kažu, proveli su kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjim državljaninom Ukrajine.

- Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 27-godišnji vozač, iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozio strane državljane do krajnjeg odredišta te je predan pritvorskom nadzorniku, dok je protiv njega podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu - navodi se u policijskom priopćenju.

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke su proveli i kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima.

Naime, u večernjim satima istoga dana, na području Karlovca, policijski službenici kontrolirali su taxi vozilo zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 28-godišnjak, a u kojem su se nalazili strani državljani koji su na nezakonit način prešli državnu granicu, piše Jutarnji list.

- Vozač je imao upaljen taksimetar, ali nije imao odobrenje za obavljanje autotaksi prijevoza na području Karlovačke županije. Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu proslijeđena je obavijest nadležnom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima će protiv vozača biti podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu. Svi prevoženi strani državljani izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu, kažu u policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 08:26