StoryEditor
Hrvatskasuđenje hrvatskim generalima gotovini, Čermaku i Markaču

Haško tužiteljstvo za svjedoka poziva Matu Laušića

Piše PSD.
19. ožujka 2008. - 00:12

Što će na suđenju kazati general-bojnik Mate Laušić
zapovjedik Vojne policije / GOran Mehkek / CROPIX
Haško tužiteljstvo namjerava pozvati general bojnika Matu Laušića, bivšeg zapovjednika Vojne policije, kao svjedoka optužbe u nastavku suđenja generalima Gotovini, Markaču i Čermaku. Osim njega Tužiteljstvo će za svjedoke navodno pozvati još dva do tri hrvatska časnika, čime žele dokazati dijelove optužnice.

Navodno je razlog pozivanja Laušića njegov «dnevnik». U "ekspertnom izvješću" koje je Tužiteljstvo priložilo uz optužnicu za Oluju na nekoliko se mjesta citira i taj dnevnik, kao izvor informacija za rekonstrukciju pojedinih događaja.

Laušića je Haško tužiteljstvo, podsjetimo, s još šestero dužnosnika civilnih i vojnih vlasti u vrijeme Oluje, u aneksu optužnice za Oluju navelo kao sudionika "udruženog zločinačkog pothvata". Neslužbeno se doznaje da bi se među svjedocima Tužiteljstva trebao naći i Yasushi Akashi, bivši posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a.

No, koliko se može iščitati iz Laušićeva dnevnika, neki dijelovi ne idu u prilog tezi o "udruženom zločinačkom pothvatu", koju zagovara Tužiteljstvo, a koja se odnosi i na pokojnog predsjednika Franju Tuđmana, te ministra obrane Gojka Šuška. Naprotiv, u jednom dijelu dnevnika Laušić citira Šuška koji na sastanku uoči Oluje 2. kolovoza 1995.godine, na kojemu je nazočan bio i Tuđman, izdaje zapovijed da Vojna policija mora biti energična u djelovanju i spriječiti sve prijestupe.

Također, prema dnevniku, zapovjednici zbornih područja ovlašteni su da drugim zapovjednicima prenesu zabrane bilo kakvog nekontroliranog ponašanja, poput pljačke ili paleža.

Kada će se general bojnik Laušić naći u Haagu i suđenju koje se nastavlja 7.travnja, još se ne zna. Prema zakonu, svi hrvatski građani obavezni su odazvati se pozivu Haškog suda.

(sd)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. studeni 2020 20:52