StoryEditorOCM
HrvatskaSAMO FAKTI

Je li Miro Bulj svjesno lagao narod? Analizirana njegova bitna izjava, pronađene su brojne ‘rupe‘. Evo o čemu se radi

Piše VIJESTI SD
29. svibnja 2023. - 17:05

"Znate li kako vam Plenković nakon što se natukao love od inflacije koja mu puni proračun obećava povećanje plaće? Tako što će ukinut prirez i smanjiti porez na dohodak koji ide gradovima i općinama. Od centralne države, svojih usta i svojih lopova ne misli ništa uzet.

Sinju prirez ne može ukinut niti će na temelju toga ikom u Sinju rasti plaća jer smo mi prirez već ukinuli kako bi Sinj bio najbolje mjesto za ulaganje i život u Hrvatskoj", među ostalim je napisao Miro Bulj, gradonačelnik Sinja i saborski zastupnik na svom Facebook profilu nakon vladine najave nastavka porezne reforme koja bi mogla dovesti i do ukidanja prireza, analizira Faktograf u tekstu pod naslovom - Ukidanje prireza u Sinju inicirao je HDZ, a ne Miro Bulj.

"Sinj na narod, radnike i poduzetnike misli stalno i ne čeka kao Plenković prvi mjesec izborne godine i onda još javno najavljuje da će dati ono što nije njegovo nego općina i gradova", pritom je zaključio Bulj.

image
Damjan Tadić/Cropix

Iz objave sinjskog gradonačelnika može se zaključiti kako je Sinj ukinuo prirez u njegovom mandatu. Međutim, to nije točno.

Odluka o lokalnim porezima grada Sinja, kojom je ukinut prirez porezu na dohodak u Sinju, donijelo je sredinom prosinca 2019. godine tadašnje Gradsko vijeće grada Sinja. Odluka je na snagu stupila s prvim danom 2020. godine, od kada stanovnici Sinja više ne plaćaju prirez.

Stopa prireza je u Sinju, do njena ukidanja, iznosila osam posto. Ta se stopa primjenjivala od 2004. godine (kada je smanjena s ranijih 12 posto).

Osim prireza, Sinj je tada ukinuo i porez na potrošnju za ugostiteljske objekte te porez na kuće za odmor (koji se u praksi nije primjenjivao).

Ukidanjem prireza i poreza na potrošnju za ugostiteljske objekte, Sinj je na prihodovnoj strani ostao bez 3,5 milijuna kuna. U obrazloženju odluke je stajalo kako je Vlada kroz novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave osigurala povećanje proračunskih prihoda Sinja za oko 30 milijuna kuna godišnje, čime je značajno poboljšan financijski položaj tog grada.

image
Bozidar Vukičević/Cropix

Ukidanje prireza u Sinju, kao i poreza na potrošnju i poreza na kuće za odmor te je 2019. godine inicirao Gradski odbor HDZ-a Sinj, objašnjavajući taj zahtjev upravo izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave koje su Sinju osigurale godišnji rast prihoda za oko 300 milijuna kuna (1, 2).

Sinjski HDZ-a tada je u Gradskom vijeću imao osam vijećnika koji su, zajedno s joj trojicom nezavisnih, predstavljali neformalnu većinu koja je surađivala s Kristinom Križanac, gradonačelnicom Sinja. Na lokalnim izborima 2017. godine ta je kandidatkinja grupe birača (s liste koju je nosio Stipislav Jadrijević) pobijedila HDZ-ova kandidata u drugom krugu izbora za gradonačelnika.

Današnji sinjski gradonačelnik Bulj je, u vrijeme kada je ukinut prirez u Sinju, bio jedan od Mostovih oporbenih vijećnika u Gradskom vijeću. Na lokalnim izborima 2021. godine postao je gradonačelnik Sinja, zaključuje Faktograf.

O Faktografu

Faktograf.hr prvi je hrvatski medij specijaliziran za fact-checking, tj. provjeru činjenične točnosti tvrdnji u javnom prostoru. Faktograf.hr neprofitni je medij. 

Faktograf.hr pokrenut je 2015. godine kao suizdavački projekt Hrvatskog novinarskog društva i Gonga.

Više o Faktografu pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:53