StoryEditor
Hrvatskanove mjere

Ministarstvo preporučilo, suci poslušali: u splitski zatvor došlo samo pet osuđenika!

Piše Vladimir Urukalo
8. travnja 2020. - 21:46
Joško Ponoš/Hanza media

Ministarstvo pravosuđa još je krajem ožujka svim županijskim sudovima poslalo preporuku da se zastane sa svim upućivanjima na izdržavanje zatvorskih kazni, osim za najteža kaznena djela, a sve kako bi se što bolje od širenja COVID-a 19 zaštitili svi zatvorenici i zaposlenici u zatvorima i drugim pravosudnim tijelima.

Prema tim preporukama, suci izvršenja trebaju prolongirati datum upućivanja osuđenika na izvršenje kazne zatvora, dok u slučaju odlučivanja o molbama za odgodu trebaju voditi računa o zaštiti zatvorenika i zaposlenika te “kad god je to moguće odobriti odgodu izvršenja kazne zatvora u svrhu njihove zaštite”.

Po podacima koje smo dobili sa splitskog Županijskog suda, od kad je došla ova preporuka, dakle sredinom ožujka pa do današnjeg dana, nitko s našeg područja nije otišao u zatvor na izdržavanje.

No, prije negoli je preporuka došla, dok stanje s koronavirusom još nije uzdrmalo i blokiralo cijelo društvo, tijekom ožujka na izvršenje kazni zatvora sa splitskog je područja u splitski zatvor upućeno pet osoba.

Radi se o jednoj osobi pravomoćno osuđenoj za prijevaru, jednoj za tešku krađu, jednoj za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, jednoj za prijetnju i jednoj za povredu dužnosti uzdržavanja djeteta.

Istovremeno, u zatvor u Zagrebu je sa splitskog područja na odsluženje zatvorske kazne poslano šest ljudi, od čega je četvero pravomoćno osuđenih za drogu te po jedan za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i za davanje mita.

Što se tiče cijele države, po podacima Ministarstva pravosuđa, na izdržavanje kazne zatvora od 1. do 31. ožujka 2020. godine javilo se u zatvore i Centar za dijagnostiku u Zagrebu ukupno 46 zatvorenika.

- Najviše zatvorenika, njih devet, javilo se na izdržavanje kazne zatvora zbog teške krađe, sedam zbog prijetnji, a četvero zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu te protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj. Na izdržavanje kazne zatvora javili su se i zatvorenici osuđeni zbog krađe, povrede dužnosti uzdržavanja, razbojničke krađe, zanemarivanja i zlouporabe djetetovih prava, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te drugih kaznenih djela - pojasnili su iz Ministarstva pravosuđa.

#MINISTARSTVO PRAVOSUĐA#SPLITSKI ZATVOR#KORONOVIRUS

Izdvojeno

05. lipanj 2020 06:49