StoryEditorOCM
Hrvatskaništa od mirovine

Papa postavio Bozanića na novu funkciju: dosadašnji zagrebački nadbiskup odsad će češće boraviti u Vatikanu

Piše vijesti sd
25. travnja 2023. - 20:35

Papa Franjo imenovao je dotajnika, članove i savjetnike u Odjelu Dikasterija za evangelizaciju, koji se bavi temeljnim pitanjima evangelizacije u svijetu. Kardinal Josip Bozanić jedan je od novoimenovanih članova, objavio je Vatican News.

Dikasterij za evangelizaciju je jedno od vrhovnih tijela Rimokatoličke crkve u Vatikanu. Osnovan je 1622. godine kao Kongregacija za širenje vjere i bio je zadužen za evangelizaciju i misije u cijelom svijetu. Dikasterij je dio Rimske kurije koji je nadležan za temeljna pitanja evangelizacije u svijetu te za uspostavljanje, praćenje i potporu novim Crkvama,

Index.hr podsjeća da je Bozanić 15. travnja otišao s pozicije zagrebačkog nadbiskupa i zamijenio ga je Dražen Kutleša.

"Na dan imenovanja mons. Dražena Kutleše za nadbiskupa koadjutora zagrebačkog, 14. veljače 2023. godine, rekao sam: ‘Zbog svoga narušenog zdravlja, jako želim da novi nadbiskup, koji nam je sada dan kao koadjutor, što prije preuzme potpunu odgovornost za svetu Crkvu zagrebačku’. Imajući to u vidu kao i nove okolnosti u Crkvi u Hrvatskoj usred kojih je predsjednik HBK nadbiskup koadjutor, smatrao sam činom ljubavi prema Crkvi zamoliti Svetog Oca da što prije prihvati moje odreknuće.

Stoga zahvaljujem papi Franji što je u smislu mog prijedloga danas prihvatio moje odreknuće od službe nadbiskupa metropolita zagrebačkog i time je, snagom Papinog dekreta, mons. Kutleša postao zagrebački nadbiskup.

On je sada 77. zagrebački biskup, odnosno 9. nadbiskup metropolit zagrebački. Drevna Crkva zagrebačka, obdarena čudesnim djelovanjem Božjega Duha sada na podlozi sinodskoga hoda i objavljenih Izjava i odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, započinje jedno novo razdoblje što, kako je to redovito bivalo i u prošlosti, ostavlja svoj trag ne samo na crkvenom nego i društvenom području.

Radosna srca čestitam novom zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši. On i draga Zagrebačka nadbiskupija bit će uvijek u mojim molitvama. Našega novog Pastira prihvatimo s iskrenim poštovanjem, povjerenjem i obećanjem poslušne suradnje, uključujući ga uvijek u svoje molitve. Od sada treba u euharistijskoj molitvi spomenuti ime novoga nadbiskupa.

Ujedno, ovime obavještavam da će liturgijski početak službe zagrebačkoga nadbiskupa mons. Dražena Kutleše biti u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu, u subotu 29. travnja 2023. godine s početkom u 10 sati", napisao je tada u priopćenju Bozanić, podsjeća Index.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:09