StoryEditorOCM
Hrvatskaživotno djelo

Pismo Matijanićeve majke: ‘Moj Vlado je žrtva zdravstvenog sustava, nadam se nastavku borbe i da krivci odgovaraju‘

Piše S. K.
3. svibnja 2023. - 23:22

Vladimir Matijanić, poznati novinar Slobodne Dalmacije, Feral Tribunea i Indexa, danas je posthumno dobio više nego zasluženu nagradu Hrvatskoga novinarskog društva za životno djelo.

Vlado Matijanić preminuo je početkom kolovoza 2022. godine u Splitu tražeći liječničku pomoć i bolnički smještaj zbog zaraze koronavirusom i zbog svoga visokorizičnoga zdravstvenoga stanja. Puno razgovora ostalo je zabilježeno u Vladinu mobitelu, što je ukazalo na problematičnu dijagnostiku i komunikaciju u zdravstvenom sustavu, kao i na odnos zdravstvenog osoblja prema pacijentima, pa i onim visokorizičnima.

Tragični slučaj Vlade Matijanića ukazao je i na dvojbenu nedostupnost lijekova, zagovaranje galame, veza i poznanstava u zdravstvenome sustavu te niski osjećaj moralne odgovornosti liječnika, ravnatelja i političara. Zbog toga je Hrvatsko novinarsko društvo provodilo i provodi prosvjedne akcije za odgovornost zbog smrti istaknutog kolege čiji je tragični prerani odlazak bio zvonko upozorenje na velike probleme u zdravstvenome sustavu.

image

HND-ova komemoracija za Vladimira Matijanića u HNK Split 11 kolovoza 2022. godine

Duje Klarić/Cropix

Povodom posthumne dodjele nagrade Vladi Matijaniću pismo je poslala njegova majka Dunja Matijanić.

"Molim vas i nadam se da ćete nastaviti borbu da krivci odgovaraju pred zakonom, i da ćete se zauzeti pisati kad god bude moguće kako njegova smrt ne bi bila tek običan slučaj epidemije i koronavirusa jer to nije istina.

Moj sin je žrtva zdravstvenog sustava i nebrige nekih zdravstvenih djelatnika prema čovjeku koji je bio nemoćan i ničim ih nije htio posebno uznemiravati, duboko do kraja vjerujući u odgovornost, stručnost i ljubav prema ljudima. To bi u srcima medicinskog osoblja moralo postojati jer za to su se i profesionalno opredijelili.

Zahvaljujem se neizmjerno na najvećem priznanju koje je moj Vlado dobio od svojih kolega i svoje struke za koju je živio. Primam to priznanje s posebnim ponosom. Ono će biti dok sam živa pored fotografija mojega jedinog sina.

Moj ponos i sreću što sam ga imala danas dijelim sa svima vama i zato mi ovo priznanje predstavlja nešto najljepše što mi se dogodilo nakon tog nesretnog 5. kolovoza. Hvala vam", stoji među ostalim u pismu Dunje Matijanić, prenosi Index.

image

Prosvjed HND-a ‘Oprostite što smetam, ne mogu disati‘ u Zagrebu 5. veljače 2023. godine s ciljem da se istraže propusti u njegovom liječenju uz zahtjev za smjenom ministra zdravstva Vilija Beroša

Tomislav Krišto/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:17