StoryEditor
HrvatskaDIJAGNOZA Dr. URLIĆA

‘To je bio izraz osobnog očaja mladića iz Kutine‘: splitski neuropsihijatar komentirao napad na policajca na Markovu trgu

12. listopada 2020. - 16:06
Dr. Ivan Urlić: Moramo uvijek razmišljati koliko stanje u društvu može utjecati na pojedincaBozidar Vukičević/Cropix

Od početka ove godine hrvatsku javnost su posebno potresla tri izrazito nasilna događaja koja su počinila tri mladića. Mladići od 15 do 25 godina života "pukli su po šavovima".

Prvo je u Splitu u siječnju Filip Zavadlav ubio iz automatske puške trojicu mladih ljudi. Potom je, ponovno u Splitu, 15-godišnjak do smrti nogama "iscipelario" baku od 89 godina, koja mu je na svoju nesreću otvorila vrata svoga stana. I na kraju, 22-godišnjak iz Kutine je iz automatske puške teško ranio policajca, i to u centru hrvatske političke moći, na Markovom trgu, da bi potom prsudio sam sebi.

Što se događa u Hrvatskoj i je li u pitanju "epidemija" ludila porazgovarali smo sa prof. dr. sc. Ivanom Urlićem, poznatim splitskim neuropsijihatrom.

'Dosta prevare'

– "Nešto je trulo u državi Danskoj", tako kaže Hamlet, a ta bi se izjava mogla "preslikati" i u ovim slučajevima za Hrvatsku. Događaju se ružne, užasne stvari, koje običnom čovjeku, koji ima privid da živi u sigurnoj državi, ne mogu ući u glavu. Možemo uvijek razmišljati o tome koliko je važan utjecaj socijalne klime koja vlada u nekom društvu i kako ona utječe na pojedince, pogotovo one koji su labilnijeg karaktera – kazuje dr. Urlić.

Napadač na policajca je, nakon pucnjave na Markovom trgu, objavio poruku na Facebooku u kojoj je napisao "dosta prevare i gaženja ljudskih vrijednosti" te je istaknuo da za to netko mora odgovarati.

– Višeznačna je to poruka, koja dovoljno govori o njegovom unutarnjem stanju, a onda možemo uvijek razmišljati koliko stanje u društvu može utjecati na pojedinca. Kada su u pitanju stalne prijetnje za zdravlje, kao što je sada situacija, u doba pandemije covida-19, pa stalne ekonomske prijetnje, pa nemogućnost zapošlavanja i još mnogo toga, onda svima postaje jasnije zašto se događaju ovakve stvari, pogotovo ukoliko se radi o labilnijoj osobi. Naravno, mi o počinitelju ovog nedjela ne znamo dovoljno i ne znamo je li u pitanju duševni bolesnik, stoga i ne možemo komentirati njegovo zdravstveno stanje – napominje dr. Urlić.

Ovakve pojave su preslika onoga što se događa na globalnoj razini.

– U Hrvatskoj idemo stalno iz krize u krizu. Ovakve situacije i dalje treba očekivati, ukoliko se nešto hitno i drastično ne promijeni u našem društvu. No, ovakve situacije se događaju i u ostalim dijelovima svijeta, jer svijet je postao globalno selo i sve se u njemu prekraja. Nažalost, ne postoji ni socijalni ni politički okvir na koji se možemo dovoljno osloniti – mišljenja je dr. Urlić.

Nove pojave

O sličnosti tri slučaja koja smo pobrojali na početku teksta rekao je nekoliko riječi i naš sugovornik:

– To su u našem društvu nove pojave, da u tako kratkom periodu toliko mladih ljudi počine takva bestijalna djela. I to je nešto o čemu ovo društvo mora najozbiljnije razmišljati, to su vrlo zabrinjavajući signali. Moramo se zapitati koliko smo zbilja uvjereni da živimo u sigurnom društvu? Nismo očito sigurni, a onda nam labilnije osobe to i dokažu ovakvim činom – kazuje dr. Urlić.

Prema mišljenu našeg sugovornika "čin ludila" na Markovom trgu izraz je osobnog očaja.

– To je čisti izraz osobnog očaja, nepovjerenja u mehanizme koji danas reguliraju naše živote i naše međusobne odnose – zaključuje prof. dr. sc. Ivan Urlić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. studeni 2020 00:40