StoryEditorOCM
RegijaPRIJEPORI

U BIH izvan sebe jer su Hercegovci proglasili neradni dan, stavili hrvatske zastave i slavili Dan hrvatske državnosti!

Piše VIJESTI SD
31. svibnja 2023. - 12:13

U zapadnoj Hercegovini jučer je proglašen neradni dan zbog proslave Dan državnosti susjedne Republike Hrvatske, koji se obilježava 30. svibnja, piše to BiH portal Klix.

Odluku o proglašenju neradnog dana donijela je Vlada Zapadnohercegovačkog kantona temeljem Zakona o blagdanima i neradnim danima u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Tako je Vlada Zapadnohercegovačkog kantona na svojoj službenoj stranici javnost obavijestila da je utorak 30. svibnja 2023. godine "Dan svehrvatske državnosti" i neradni dan u tom kantonu.

Inače, na ovaj datum u Republici Hrvatskoj slavi se Dan državnosti, u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranoga višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

image

Insta - Crna kronika BiH

Portal Crna kronika BiH, pak piše detaljnije:

- U Širokom Brijegu, Grudama, Posušju, Ljubuškom je danas neradni dan. Slave Dan državnosti Republike Hrvatske - navodi se na njihovom Instagramu.

Portal Faktor pak piše:

"Tako je Hrvatska demokratska zajednica, koja desetljećima ima vlast u ZHK, pokazala kako je tek puka ispostava Zagreba i kakav zaista ima odnos prema državi BiH. Inače, u Hrvatskoj nije malo onih koji smatraju da je Dan državnosti praznik samo HDZ-a.

- Taj datum je bitan, ali on nema nikakve veze s državnošću. Dakle niti je 30.5. 1990. Hrvatska postala država, niti je dobila državnost niti je postala neovisna država. Ovo je praznik kojeg slave HDZ-ovci i oni koji odu na more - kazao je za N1 povjesničar Hrvoje Klasić, a prenosi Faktor.

Informacija je izašla i na drugim portalima, a usijali su se i komentari na Faceboku u Instagramu.

image

Insta, Crna kronika BIH

Evo dijela komentara:

- Ovo nije normalno. Žive u BiH, imaju dokumente BiH, voze se u autima s bh tablama, a slave praznik druge države i uveli su neradni dan.

- Trebamo i mi slavit dan državnosti Turske.

- Bosna je čudo, j**o nas ko nas sastavi...

- Gdje oni žive, u BiH ili CRO, staviti hrvatske zastave u BiH, pa to ovdje samo ima. 

- U pogrešnoj državi slavite pogrešan praznik.

- U svojoj državi slave tuđi praznik i proglasili neradni dan.

- Jesmo cirkus od države, ovo nema nigdje na svijetu.

- Batalite mržnju, psovke i nacionalizam. Vama kojima je krivo što slave dan državnosti, dabogda svi dobili domovnice i pasoše Hrvatske i otišli u svijet

- Ja slavim dan državnosti Turkmenistana...

- Dobro dođe nama Bošnjacima koji tu živimo, odmaraš lagano. Znate li jel se mogao spojiti i ponedjeljak jučer, da bude kao produženi vikend?

- Ma dajte, nisu samo Hrvati u BiH takvi. Bošnjaci slave pobjedu Erdogana, Srbi u Republici Srpskoj imaju Vučića za pravog predsjednika i Srbiju kao domovinu, a Hrvati imaju Hrvatsku i EU. Pa kome pravo, kome krivo...

Podsjetimo, od donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. 20 svibnja se obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora.

Donošenjem novog Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja se ponovno kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.

Što je točno rekao Klasić?

Inače, povjesničar Hrvoje Klasić bio je gost u Novom danu na N1 televiziji u kojem je govorio o obilježavanju Dana državnosti na datum 30. svibnja.

Taj povjesničar objašnjava da je 30. svibnja jedan od najvažnijih dana u suvremenoj hrvatskoj povijesti.

No, ipak kaže da to nije ‘pravi‘ Dan državnosti.

"Tog dana su u klupe sabora sjeli zastupnici koji su izabrani na prvim demokratskim, višestranačkim izborima. I taj sabor će donijeti nekoliko odluka važnih za hrvatsku budućnost", rekao je Klasić i podsjetio na donošenje prvog Ustava te odluku o prekidu odnosa s Jugoslavijom 25. lipnja koja će stupiti na snagu 8.10.

"Taj datum je bitan, ali on nema nikakve veze s državnošću. Dakle niti je 30.5. 1990. Hrvatska postala država, niti je dobila državnost niti je postala neovisna država", kaže Klasić i podsjeća da Hrvati svoju državnost na razne načine brane i njeguju stoljećima prije tog datuma.

"To je trenutak od kojeg HDZ-ovci počinju sebe identificirati s državom"

Podsjetio je i na to da je u Ustavu Jugoslavije pisalo da je Hrvatska država. "Netko će reći da nije bila neovisna, ali od 1990. do jeseni 1991. godine Hrvatska je u sastavu Jugoslavije. Čak u Ustavu koji je donio taj višestranački sabor piše da je Hrvatska u sastavu SFRJ.

Od ljeta 1990. godine do jeseni 1991. godine, prvo u Predsjedništvu, a poslije i kao predsjednik Jugoslavije, sjedi jedan od najviše pozicioniranih HDZ-ovaca, tada Stjepan Mesić. Dakle Stjepan Mesić je godinu dana od Dana državnosti predsjednik Jugoslavije", podsjeća Klasić.

Rekao je da je 30. svibnja dan kad je HDZ osvojio vlast. "To je trenutak od kojeg HDZ-ovci počinju sebe identificirati s državom. Oni su država, nemam problema da se oni identificiraju s državom, ali svi ostali nisu država i svi ostali su protiv države. Na bilo koji način. I to je problem", rekao je Klasić.

Napominje da datum ne mora svaki put odgovarati samom događaju. "Stvar je konsenzusa, oko toga se dogovara", rekao je Klasić i dodao da oko ovog datuma ipak nije bilo dogovora. "On je nametnut. Kao što je mnogo toga nametnuto ‘90-ih godina, od grba do zastave", rekao je Klasić i dodao da nije bilo dijaloga, volje i želje da HDZ s ikim dijeli činjenicu da smo dobili državu.

"Ovo je praznik koji slave HDZ-ovci i oni koji odu na more", kaže Klasić. "Građani se ne poistovjećuju s ovim datumom. Prije svega političari se ne poistovjećuju jer znaju da je nametnut. I iz te činjenice vi ne možete dobiti jednu masovnost kao što je to bilo u nekim vremenima i ljudi i ne znaju što se točno dogodilo", rekao je Klasić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:00