StoryEditorOCM
Svijetburna noć

Dron izazvao požar u ruskoj rafineriji, u granatiranju ruskog grada jedan poginuli

Piše Vijesti SD
31. svibnja 2023. - 06:19

Guverner ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov objavio je na Telegramu tijekom noći da je grad Shebekino granatiran.

Prema prvim informacijama, napad je ostavio jednu žrtvu. Oštećeni su i stambeni objekti, a gorjela su vozila.

UN: ‘Nemoguće usporediti napade dronom na Moskvu i masovne ruske napade na Ukrajinu‘

Nema usporedbe između nedavnih napada dronovima na Moskvu i masovnih napada na ukrajinske gradove, rekao je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Stephane Dujarric.

- Naravno, osuđujemo svaki napad na civile i civilnu infrastrukturu, gdje god da se dogodi, rekao je.

Podsjetimo, napad dronom oštetio je nekoliko zgrada u Moskvi jučer. Rusija je brzo optužila Kijev za orkestriranje napada, no ukrajinski su dužnosnici odbacili odgovornost. Istog je jutra Rusija pokrenula još jedan napad dronovima na Kijev, gađajući glavni grad 17. put ovog mjeseca. Jedna je osoba poginula, a najmanje 13 ih je ozlijeđeno.

Politico: Wagner koristi Twitter i Facebook za regrutiranje

Privatna plaćenička skupina Wagner koristila se društvenim mrežama za regrutiranje operatera dronovima, medicinara i psihologa za sudjelovanje u borbenim operacijama, uključujući i rat u Ukrajini, javlja Politico pozivajući se na ekskluzivno istraživanje.

Tijekom proteklih 10 mjeseci, oglasi za posao Wagnera na Twitteru i Facebooku dosegli su gotovo 120.000 pregleda. Objave o različitim slobodnim pozicijama u toj skupini objavljene su na mnogim jezicima, uključujući i francuski, vijetnamski i španjolski, a sadrže popis telefonskih brojeva i Telegram računa. Politico piše da Wagner nudi 240.000 rubalja (3.190 dolara) mjesečno i mnoge beneficije, uključujući i zdravstvenu skrb.

Nije se moglo utvrditi koliko su oglasi bili uspješni, ali gotovo je sigurno da predstavljaju kršenje uvjeta usluga Twittera i Facebooka.

Dron uzrokovao požar u ruskoj rafineriji nafte na Crnom moru

Požar koji je buknuo u rafineriji nafte Afipski koja se nalazi u blizini crnomorske luke Novorosijka u Kranodarskoj regiji najvjerojatnije je uzrokovao dron, objavio je regionalni guverner Venjamin Kondratjev.

U poruci poslanoj na aplikaciji Telegram Kondratjev je dodao kako je požar brzo ugašen i kako nije bilo žrtava.

Nije odmah objavljeno tko je lansirao dron, ali Rusija je tijekom utrorka optužila Ukrajinu za povećan broj napada dronovima na njezin teritorij, uključujući i napade na Moskvu.

S druge strane, Ukrajina nikada javno ne preuzima odgovornost za napade na ruskom teritoriju ili na svom teritoriju koji je pod ruskom kontrolom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:39