Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
SvijetOpća mobilizacija

Katalonci doskočili problemu koji muči cijeli svijet: smislili su kako svaki dan napravili sto novih respiratora i spremni su rješenje ustupiti svima

Piše Zoran Šagolj
25. ožujka 2020. - 13:56

Katalonija je samostalno krenula u proizvodnju respiratora namijenjenih za korištenje u jedinicama intenzivne njege.

Zajednički napori javnih i privatnih institucija i korištenje 3D printera već su doveli izrade prototipa, a sama proizvodnja krenula je u ponedjeljak. Prve procjene govore o proizvodnji između 50 i 100 takvih uređaja dnevno, a očekuje se da bi krajem tjedna trebala početi isporuka bolnicama.

Projekt je inicirao Consorci de la Zona Franca Barcelona (CZFB) i tehnološki centar Leitat, a sudjelovale su i tvrtke HP, Navantia i Airbus. Tim liječnika i stručnjaka već je testirao respirator na umjetnim plućima u bolnicama Clínic de Barcelona i Parc Taulí u Sabadellu. Obzirom na uspješne rezultate testiranja, donijeta je odluka o početku proizvodnje.

Proizvodni kapacitet između 50 i 100 jedinica dnevno mogao bi biti dostignut već sljedećeg tjedna, iako proizvođači očekuju i da bi mogli premašiti te brojke nakon što se povežu s više tvrtki koje su u mogućnosti izvesti montažu dijelova proizvedenih 3D ispisom.

Respirator je nazvan “Leitat 1”, a njegov dizajn i komponente znatno su pojednostavljeni kako bi se olakšala proizvodnja i montaža. Autor dizajna je katalonski inženjer Magí Galindo, a medicinski ga je potvrdio dr. Lluís Blanch, voditelj sektora za inovacije bolnice Parc Taulí u Sabadellu.

Dužnosnici Consorci de la Zona Franca Barcelona kontaktirali su europske vlasti kako bi im poslali popis opreme, resursa i materijala potrebnih za proizvodnju respiratora: od tehničkog osoblja, dizajnera, operatera i rukovoditelja proizvodnje; do najsuvremenije opreme, uključujući softverski alat, opremu za tisak i naknadnu obradu tiskanih dijelova.

U narednom periodu očekuje se povezivanje sa sanitarnim službama iz drugih zemalja pogođenih virusom Covid 19 kako bi se utvrdila moguća pomoć. Katalonski stručnjaci spremni su podijeliti sva tehnička i proizvodna znanja koja bi omogućila proizvodnju respiratora u drugim zemljama, a sve s ciljem što uspješnije zajedničke borbe protiv koronavirusa i smanjenja smrtnosti uslijed epidemije, poručili su iz Barcelone.

#KORONA VIRUS#RESPIRATORI#KATALONIJA

Izdvojeno