StoryEditorOCM
Svijetvojska u potrazi

Mjesec dana nakon pada zrakoplova u kolumbijskoj amazonskoj džungli: Pronašli smo tragove, djeca su živa!

Piše Iva Pahlić/JL
31. svibnja 2023. - 17:49

Spasioci tragaju za četvero domorodačke djece izgubljene prije mjesec dana u kolumbijskoj amazonskoj džungli nakon pada zrakoplova. Najnoviji dokazi upućuju na to da su djeca u dobi od 11 mjeseci, četiri, devet i 13 godina možda još uvijek živa, piše Daily Mail.

image
Handout/Afp

U nesreći koja se dogodila 1. svibnja zbog otkazivanja motora poginuli su majka djece Magdalena Mucutui Valencia, pilot i domorodački vođa. Kad je kolumbijska vojska izvukla olupinu, nije bilo traga djeci što je dovelo do velike potrage na jugoistoku zemlje. Više od sto ljudi sudjeluje u misiji spašavanja, a čelnici vojske vjeruju da su djeca i dalje živa zbog tragova koje su pronašli - piše Iva Pahlić za Jutarnji list.

image
-/Afp

Najnovija naznaka o mogućem boravištu djece je otisak stopala pronađen na blatnom tlu džungle. Vojnici vjeruju da je to otisak 13-godišnje Lesly. Satelitske snimke otkrile su put kojim su se djeca kretala nakon pada zrakoplova te su spasioci pronašli neke od njihovih stvari - par cipela, pelena, improvizirano sklonište i napola pojedeno voće.

image
Handout/Afp

Čelnici domorodačke skupine Huitoto nadaju se da će znanje djece o voću i vještinama preživljavanja poboljšati izglede da se djeca pronađu živa.

image
Handout/Afp

- Na temelju dokaza zaključili smo da su djeca živa. Da su mrtvi, psi tragači bi ih lakše pronašli jer bi bili mirni, rekao je vođa spasilačkog tima general Pedro Sanchez.

Ujutro 1. svibnja zrakoplov Cessna 206 napustio je područje džungle poznato kao Araracuara prema gradu San Jose del Guaviare. Nekoliko minuta nakon polijetanja, pilot je prijavio probleme s motorom i zrakoplov je nestao s radara. Između 15. i 16. svibnja vojnici su pronašli tijela troje odraslih i ostatke zrakoplova koji je bio okomito zaglavljen u gustom raslinju.

image
-/Afp

Djeca Lesly (13), Soleiny (9), Tien Noriel (4) i beba Cristin - su nestala. 200 vojnika i domorodaca koji poznaju teren pročešljavaju područje guste džungle od oko 320 kvadratnih kilometara. Zračne snage u šumu su bacile 10 tisuća letaka s uputama na španjolskom i dječjem autohtonom jeziku Huitoto u kojima piše da ostanu na mjestu.

image
Handout/Afp

Leci su sadržavali i upute za preživljavanje, a vojska je pobacala pakete s hranom i flaširanom vodom. U nedjelju su postavili reflektore s dometom od 3 kilometra kako bi namamili djecu, emitirali su snimku njihove bake koja ih je pozivala da ostanu na mjestu kako bi ih spasioci pronašli - piše Iva Pahlić za Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 21:35