StoryEditorOCM
Svijetigra sa živcima

Ovo je prvi put da je upotrijebljeno novo, moćno oružje: U Rusiji je nastala opća panika!

Piše JL
6. lipnja 2023. - 10:13

Kremlj je u ponedjeljak objavio da je izvanredno obraćanje predsjednika Vladimira Putina koje je emitirano na nekoliko radijskih i TV postaja u ruskim regijama koje graniče s Ukrajinom bilo lažno te da je riječ o hakerskoj podvali, odnosno deepfakeu.

Umjetno generirani glas Putin proglasio je ‘izvanredno stanje‘ u regijama Belgorod, Voronjež i Rostov zbog prijetnje napada ukrajinskih snaga. Lažni glas Putina poručio je stanovnicima da se evakuiraju iz svojih domova i utočište potraže u drugim dijelovima Rusije, koji su dublje u Rusiji, piše Newsweek, a prenosi Jutarnji list.

Radio Mir, jedna od hakiranih postaja, izvijestila je da je incident trajao oko 40 minuta. U međuvremenu su se društvenim mrežama počeli širiti isječci TV prijenosa Putinova lažnog obraćanja. Još nitko nije preuzeo odgovornost za hakerski napad.

Da je riječ o podvali, potvrdio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kyiv Post prenio je vijest rekavši da su vlasti Belgoroda poručile da je riječ o deepfakeu ili dubokoj varci te da je lažna poruka trebala posijati paniku među stanovnicima Belgoroda.

Hanna Liubakova, bjeloruska novinarka, podijelila je isječak s TV-a koji prikazuje podvali.

Podatkovni znanstvenik Arsenij Hahalin, koji često piše o umjetnoj inteligenciji, na Twitteru je napisao da bi hakerski napad mogao biti prva upotreba deepfakea u stvarnom ratu kao oružje.

Deepfake ili duboka varka su računalno generirane fotografije ili videozapisi dizajnirani tako da izgledaju stvarno.

Akteri koji, kako se čini, djeluju u ime Rusije, ili barem simpatiziraju Putinov rat, stvorili su deepfake s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim tijekom prvih tjedana invazije koja je počela u veljači 2022.

Zelenski je u lažnom videozapisu pozvao svoje vojnike da polože oružje i predaju se Rusiji. Snimku su ukrajinske vlasti opovrgnule, ali su kružile društvenim mrežama prije nego što su uklonjene.

- Lažne objave koje navodno dolaze od stvarnih osoba sve su veći rizik u svijetu koji je pod utjecajem umjetne inteligencije. U ratnoj propagandi, deepfake se isporučuje na uvjerljiv način radi vojnog ili političkog učinka, i može biti vrlo uvjerljiv, izjavio je Philip Ingram, bivši britanski vojni obavještajac za Politico govoreći o Putinovom deepfakeu.

- Pretpostavljam da je ovo novi normativ. Prije nekoliko tjedana je lažna fotografija bombardiranja Pentagona postala viralna na Twitteru i uzrokovala pad burzi za pola trilijuna dolara, prije nego što se stanje ipak popravilo, upozorava Hany Farid, profesor na Berkeleyju, Sveučilištu u Kaliforniji, i stručnjak za forenziku digitalnih medija.

- Kada izgradimo i implementiramo alate za manipuliranje stvarnošću, mislim da nitko ne bi trebao biti iznenađen činjenicom, da će razni akteri, zajedno s postojećim mehanizmima na TV-u, radiju i internetu, to zloupotrijebiti. Naši regulatori nisu još uspjeli osmisliti kako da postave odgovarajuće zaštitne ograde u tehnološki sektor, a Silicijska dolina juriša naprijed, rekao je.

Jason Jay Smart, politički savjetnik za postsovjetsku i međunarodnu politiku, rekao je za Newsweek da smatra da incident u ruskim pograničnim regijama pokazuje porast udaljavanje od ruskog čelnika.

- Navodni Putinovi deepfakeovi su indikativni jer govore da se u Rusiji sada odvija partizanski rat. Situacija je izvan kontrole. Putin više ne kontrolira teritorij Rusije, domaće prilike, pa čak ni ono što se pojavljuje na TV-u, poručio je, prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:36