StoryEditorOCM
Svijetpraksa u bolnicama

Zašto je maleni pacijent morao umrijeti? Roditelji dječaka pokrenuli kampanju kako se isto ne bi dogodilo drugoj djeci

Piše T. Ga.
29. svibnja 2023. - 18:20

Roditelji malog djeteta koje je umrlo nakon zaraze herpesom vode kampanju za povećanje broja viruse na koje se pacijente  testira u bolnicama - piše Daily Mail.

Trogodišnji Raffy Holliday bio je na liječenju leukemije u bolnici Great Ormond Street. Tragično je preminuo u ožujku nakon upale mozga uzrokovane ljudskim herpesvirusom 6B (HHV-6B).

Radi se o jednom od devet sojeva herpesvirusa i uzrokuje uobičajenu dječju bolest rozeolu koja uzrokuje blagu groznicu i osip.

Oko 70 posto djece zarazit će do navrše tri godine. Većinu će prirodni imunitet štiti od buduće ponovne infekcije, ali može biti fatalan za one s oslabljenim imunološkim sustavom. Također je vjerojatnije da će ponovno zaraziti pacijenti nakon transplantacije organa.

Raffy, koji je primio transplantaciju koštane srži kao dio liječenja od leukemije, živio je s aktivnim virusom dvije godine prije nego što ga je taj vorus - ubio.

Nakon transplantacije 2020., tjedno je testiran na tri druga soja humanog herpes virusa - Epstein Barr, citomegalovirus i adenovirus.

Raffyjeva mama Imogen Holliday (35) kaže da su joj liječnici rekli da se neće rutinski testirati na soj HHV-6B osim ako ne postane neutropeničan - kada vrsta bijelih krvnih stanica nazvanih neutrofili padne ispod određene razine, ozbiljno slabeći imunološki sustav.

Tako su jo kazali unatoč činjenici da su trogodišnjaku nakon transplantacije nedostajale T-stanice, još jedna vrsta bijelih krvnih stanica koje pomažu u zaštiti tijela od infekcije.

Gospođa Holliday, iz Deala u Kentu, sada traži od NHS-a da doda HHV-6B na popis standardnih tjednih virusnih testova koji se provode na pacijentima nakon transplantacije.

Naglasila je da nema naznaka da se Raffy zarazio virusom u bolnici jer je nevjerojatno čest među djecom.

Ta majka četvero djece rekla je: ‘Raffy nije imao imunološki sustav. Nije imao čime da se bori protiv virusa. Prošlo je iz krvi u organe i postalo vrlo opasno.

‘HHV-6B je najčešće reaktivirani oblik virusa herpesa nakon transplantacije, pa ne mogu razumjeti zašto se ne testiraju na njega. To je frustrirajuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 17:59