StoryEditorOCM

30 GODINA GRUPE FORUM Zadarski super bend kojeg je obožavao Franjo Tuđman!

Piše PSD.
19. srpnja 2015. - 21:05
Tek će se kasnije ispostaviti da je te, 1985.g. kada je osnovana, grupa "Forum" bila svojevrsni zadarski super band u specifičnom glazbenom žanru kojeg je diktiralo to doba. S jedne strane, bili su to najuspješniji dani prijeratnog hrvatskog turizma, a s druge je strane Zadar vrvio od dobrih glazbenika, grupa i pjevača koji su najveći dio zarade sticali zabavljajući turiste. Naime, svaki hotel od Opatije do Cavtata koji je imalo držao do sebe, imao je svoj kućni, ljetni band, pa su se i zadarski glazbenici s tada žive glazbene scene lako "prešaltavali" s glazbenih eksperimentiranja na komercijalne gaže.

Ove godine grupa "Forum" će velikim slavljeničkim koncertom na zadarskom trgu po kojem je dobio ime, 4. kolovoza, obilježiti ne samo 30 godina svog postojanja već će taj koncert biti i svjevrsni hommage vremenu u kojem se slušala bolja glazba, ali u kojem se i puno bolje i više zabavljalo.

Okosnicu "Foruma" od prvog dana čine gitarist pjevač Davor Pekota, klavijaturist Ivan Ivić i gitarist Rikardo Rerković, a grupa je nastala kada su se Riki i pjevač Jere Masnov izdvojili iz tada popularne grupa "Passage". Od prvog dana "Forum" je imao dva frontmena i tri udarna vokala, a višeglasno pjevanje, jer su u bandu uvijek pjevali svi (a dugo su vremena svi i svirali, te su svojedobno imali čak i brass sekciju), pa je višeglasno pjevanje, uz vrhunsko glazbeno umijeće, bio skriveni adut i posebnost "Foruma".

U prvoj su postavi bili još i basist Renato Švorinić, danas ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru, te bubnjar Ozren Brajković, kasnije glazbeni maneđer.

Kroz godine i "Forum" je mijenjao članove: krajem '80. umjesto Švorinića dolazi Damir Košpić Košpe, izvorni član i autor ili koautor dijela ranog opusa zagrebačke "Boe", Masnova je zamijenio Simo Radosavljević, danas poduzetnik u Novalji, a umjesto Brajkovića za bubnjeve je sjeo danas svima poznati Damir Mihanović Čubi. Neko vrijeme je za klavijaturama bio Oliver Vrbančić, profesor glazbe koji je sada u Beču, te Rikijev brat Aleks.

"Forum" i dalje postoji, mada kako kažu Pekota i Perković, imaju godišnje svirki koliko nekad u jedan mjesec pa svi žive od nekog drugog posla. Pekota je vlasnik splitskog Jadranskog radija i zagrebačkog Art hotela "Like" u Vlaškoj, Perković sa suprugom Sanjom vodi uspješni odvjetnički ured u Zadru, Košpić je glazbeni urednik na zadarskom Novom radiju, Ivić, inžinjer kemije, godinama radi u Zavodu za javno zdravstvo u Zadru, bubnjar Hrvoje Perić je zaposlen u pekarama "Babić", a najmlađi član je Ive Županović, privatni ugostitelj kojeg javnost pamti iz HTV-ovog "The Voice". Osim toga, Pekota i Perković su članovi vrlo aktivne zadarske klape "Niko"

"Mi smo bili i ostali grupa za dobre zabave i gala partye i kao takvi smo imali dosta posla. Izbjegavali smo pratiti druge pjevače, mada smo često svirali s Oliverom, a Mišu Kovača smo pratili na turneji "Samo nas nebo rastavit može" s koje je snimljen legendarni uživo u "Ciboni", priča Davor Pekota, a Riki Perković kaže: "Najdraža svirka nam je ipak bila u Cavtatu za sve najveće svjetske touroperatere koji nas nisu htjeli pustiti do zore. A Tuđmanu smo svirali za dočeke Nove godine četiri puta. I nije nam trebala veza. Uvijek bi nas došao zvati netko iz njegova kabintea".

"Pa zašto danas nema više svirki? Nema Tuđamana ili nema partya?" pitam.

"Pa moglo bi se reći da zbog krize ni firme ne rade zabave niti velike domijenke kao nekad, a na kojima smo imali dosta posla. Ali je i danas u Hrvatskoj glazbena scena nikad gora, dodirnuli smo dno, na djelu je najgori šund i neukus, zabavnjaci koketiraju sa narodnjacima i to je neki opći trend. Međutim, postoji jedna dobra, urbana, građanska scena, ali je u drugom planu. Nije moguće da je samo tako nestala publika za koju smo nekad svirali" kaže Davor Pekota ipak uvjeren da će se taj šund trend uskoro zaustaviti.

Čeprkajući po 30 godina dugoj povijesti "Foruma" nije nadomet spomenuti i da im je uspješna koncertna suradnja s Mišom Kovačom donijela i prvu LP album: International dance Party vol. I. Baš je Mišo njihovu koncertnu snimku odnio Siniši Škarici u "Jugoton" koji im je odmah pružio priliku, a ubrzo poslije prvog izdali su i drugi International Dance Party, da bi potom snimli još i dva autorska albuma, "Sjećanja" i "Sjene ljubavi". U pisanje tekstova "uplela" se Rikijeva supruga Sanja, probudila se kreativnost i drugih članova banda, a surađivali su i s Alkom Vuicom i drugim autorima, pa su nastali hitovi poput "Siti se", zadarske "Što ti poklonit", "Nije za tebe čovik ko ja", "Život za život" i drugi.

Autorske pjesme grupe "Forum" bit će reizdane u The best of kolekciji povodom rođendanskog slavlja, a na CD-u će se naći bonus u obliku nekoliko "Forumovih" obrada domaćih evergreena.

Nije na odmet reći da će 4. kolovoza na Forumu iz sadašnju grupu "Forum" biti neki od bivših članova ali i Tomislav Bralić, Zorica Kondža i Joško Banov, Bepo Matešić, Tihana Lazović, klapa Iko, Elena Stella, Jure Brkljača, naravno Čubi, gost će biti i Siniša Škarica, a program će voditi glumica Tamara Šoletić.

Mario Vuksan


18. travanj 2024 14:32