HRVATSKA POLUPODMORNICA OTPLOVILA NA MALDIVE - U jednom su je trenutku pratila četiri morska psa!

Inovativna polupodmornica hrvatske proizvodnje, koja kratkim brodskim turama razgledavanja podmorja već obogaćuje turističku ponudu na više od 30 lokacija duž Jadrana, nedavno je otplovila i na daleke Maldive! Riječ je o

prvom prekomorskom izvozu biogradskog brodograditelja Agene Marin, čiji je prepoznatljivi, crveni SemiSUBMARINE za 12 putnika otkupila maldivska tvrtka Universal Enterprises za potrebe svog turističkog resorta na otoku Kuramathi - javio je proizvođač.

Nakon što je polupodmornica u dijelovima prevezena u 40 FT HC brodskom kontejneru do Maldiva, djelatnici Agene Marin dočekali su je na licu mjesta te je u tri dana sastavili u lokalnom brodogradilištu. Uslijedilo je i stručno osposobljavan posade koja će njome upravljati.

- SemiSUBMARINE smo prvi put vidjeli na sajmu plovila u Dusseldorfu prošle godine i odmah nam se svidjela. Uskoro očekujemo prve ture u Kuramathi Resortu, a u planu je i nabava dodatnih polupodmornica za naše druge
lokacije na Maldivima, najavio je direktor Silver Sandsa Hussain Thoufeeq, inače sestrinske tvrtke Universal Enterprisea zadužene za vodene aktivnosti. Tako se u lepezi dosadašnjih vodenih sadržaja maldivskog Kuramathi Resorta, poput ronjenja, jedrenja ili sportova na vodi po prvi put našla i jedna izletnička usluga s “hrvatskim potpisom”. SemiSUBMARINE će u ovom ronilačkom raju omogućiti gostima razgledavanje spektakularnih prizora koraljnih grebena sa suhe pozicije udobnih sjedala u trupu polupodmornice.

- Kada sam tek započinjao graditi polupodmornicu, maštao sam da je jednom isporučim na ovakvo mjesto. Naime, podvodni svijet Maldiva je toliko bogat i šarolik, da se neprekidno izmjenjuju jata riba, kornjače, raže, a vidljivost doseže dubinu od 15 metara. U jednom trenutku su uz podmornicu plivala četiri morska psa, što je za nas s Jadrana bio zaista nesvakidašnji prizor, svjedoči direktor Agene Marin Mladen Peharda.

Vijest o dolasku SemiSUBMARINE-u na Maldivima se tako brzo proširila, da je istu podmornicu odlučila otkupiti i konkurentska maldivska tvrtka Best Dives, a dopremanje plovila za ovog naručitelja je već u pripremi.

Inače, Agena Marin se već pet godina bavi proizvodnjom ovih zanimljivih radnih brodica, koja nude drugačiji vid izleta za turiste – vremenski kraći i sadržajno bogatiji izleti, koji kroz velike staklene površine omogućuju uživanje u ljepotama podvodnih krajolika na oko metar i pol dubine, ali i panoramsko razgledavanje obale s palube. Polupodmornica je namjenjena za goste svih dobnih skupina, a dosad se uglavnom nudio model za 12 putnika.

Novitet u ponudi Agene Marin je “veći brat” SemiSUBMARINa s kapacitetom od čak 55 osoba, koji će se već idući mjesec naći u moru. Prvi naručitelj “55-ice” je obitelj Mrišć s Otoka Krka, koja već uspješno radi s dvije manje podmornice, a na treće i veće plovilo su se odlučili kako bi odgovorili rastućem interesu velikih turističkih grupa za ovim atraktivnim sadržajem.

M.K.

 

Naslovnica Zadar plus

Najčitanije