StoryEditorOCM

FOTO: PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA O ZVONKU FESTINIJU „Ovom knjigom tek počinjemo vraćati dug velikom umjetniku!“

Piše PSD.
23. studenog 2016. - 20:47
sefi_festini1-231116.JPG

Zvonko Festini bio je veliki zadarski i hrvatski redatelj, ali prije svega lutkar, i zato monografija o njegovom životu i radu, koja je u srijedu predstavljena u Zadru, s razlogom nosi naziv "Bard hrvatskog lutkarstva". Upravo taj dio njegova stvaralaštva, ali i emotivna povezanost s rodnim krajem iako je živio u Zagrebu bili su glavna tema na jučerašnjem predstavljanju ove bogate monografije koja otkriva kako je Festini među prvima shvatio kako lutka nije samo oblik u dječjem teatru već jednako može nositi sve ono što i pravi glumac u velikom kazalištu.

– Lutka može biti ljuta, zavidna, sretna, ljubomorna...baš kao i glumac. A Zvonko je lutki usadio život. On je čovjek koji je djelovao racionalno, a stvarao emotivno - kazao je gradski pročelnik za kulturu Radovan Dunatov predstavljajući monografiju koju je pripremio Bože Čović, a veći dio knjige je tekst Abdulaha Seferovića.

Festini je preminuo u listopadu prošle godine, ali iza njega ostala je golema ostavština kojoj baš s ovom knjigom, kako je istaknuo Sererović, počinjemo vraćati dug prema velikom umjetniku. Festini je, naime, istaknuti predstavnik generacije koja je nakon rata ni iz čega obnavljala zadarski kulturni identitet.

- Cijeli onodobni Zadar zračio je golemim stvaralačkom nabojem, a lutkarstvo, kao "arte povera", bilo je posebno prikladan kreativni medij. U onom i onakvom Zadru čuda su se mogla očekivati samo od lutaka. I od košarke. I jedno i drugo zaživjelo je istodobno i na istom mjestu, u Jazinama, 1951. godine - podsjetio je Seferović, ističući kako je ova knjiga nastala kao uvod u značenje njegova kreativnog opusa za obnovu zadarskoga kulturnog identiteta, modernizaciju hrvatskoga lutkarstva i kao izraz velikoga prijateljstva što ga je Đoni, kako su ga prijatelji zvali, širio.

 Isto tako se nadam kako će jednoga dana i lutkari svoju tradicionalnu smotru nazvati "Dani lutkarstva Zvonka Festinija" - zaključio je Seferović.

Iako na 298 stranica pokriva sva razdoblja Festinijevog života i sve oblike njegova stvaralaštva, monografija je, ipak, u najvećem dijelu posvećena Zvonku Festiniju kao posljednjem karizmatičnom bardu hrvatskog lutkarstva, umjetnosti kojoj je poklonio više od 50 godina svog kazališnog rada. Počeo je kao glumac, a potom redatelj i direktor Kazališta lutaka Zadar sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća. Bio je jedan od najkreativnijih lutkara i najglasnijih zagovornika lutkarstva, dugogodišnji predsjednik hrvatskog centra UNIMA-e, obnašao je odgovorne dužnosti u Koncertnoj direkciji Zagreb, Galeriji Klovićevi dvori, Gradskom uredu za kulturu, radio je u svim hrvatskim i mnogim inozemnim lutkarskim glumištima…

Uložio je znatan trud da se u Osijeku ustroji studij lutkarstva i otvori muzej lutkarstva, a u Splitu na Festivalu “Mali Marulić” potiču i nagrađuju dramski autori za djecu. I danas, nakon njegove smrti, njegov redateljski opus ostaje otvorenom knjigom stvaralačke prakse hrvatskog lutkarstva, čime je pomagao i snažno promicao lutkarstvo kao osobit oblik glumačkog izričaja.

Ana Vučetić Škrbić

26. travanj 2024 08:31