StoryEditorOCM

FOTO: MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM Zadarski studenti učili znakovni jezik!

Piše PSD.
2. prosinca 2016. - 18:55
IMG-20161202-WA0004
  Prosinac, u nekim krugovima poznat kao i mjesec obilježavanja prava, tek je počeo, a zadarski studenti već su pokazali kako su ne samo znatiželjni, nego i empatični. Naime, toliko ih je danas pohrlilo na radionicu: "Upoznavanje s hrvatskim znakovnim jezikom", da ih je većina u učionici stajala jer jednostavno nije bilo dovoljno mjesta da svi sjednu i na miru poslušaju kratko predavanje i nauče barem pozdraviti gluhe i gluhoslijepe osobe na njihovom jeziku.

Studentsko savjetovalište, koje već osam godina brine o svim zadarskim studentima, pa tako i onima s invaliditetom, bilo je organizator kako prethodno navedenog, tako i predavanja o Down sindromu. Ovim putem su na prikladan način željeli obilježiti Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca.

Znakovnom jeziku studente i njihove profesore podučavala je Ivana Birsa, učiteljica rehabilitatorica, poznavateljica znakovnog jezika još od vlastitih studentskih dana.

"Mnogi misle da je znakovni jezik univerzalan, no, to nije tako, svaki znakovni jezik ima svoju gramatiku pa tako i hrvatski- podijelila je Birsa sa zadarskom mladeži,dodajući da se znakovni jezik ne izvodi samo rukama, već uključuje i držanje tijela i glave te izraze lica. Koristi se najčešće u obiteljima u kojima je dvoje ili više članova gluho, u zajednicama gluhih (klubovima umirovljenika i sl.) te u školama za gluhe.

" Došla sam na ovo predavanje jer smatram da je itekako bitno poznavati barem osnove znakovnog jezika zbog svih onih gluhih i gluhoslijepih osoba koje se možda osjećaju zapostavljenima unutar vlastitih zajednica. Radionica, iako kratka, dobro mi je došla i mislim da se slične trebaju provoditi i u drugim ustanovama, pogotovo obrazovnim" , kazala nam je Sunčica Boljat, studentica Učiteljskog studija, koja je sa svojim kolegama pod budnim okom učiteljice Birse naučila abecedu hrvatskog znakovog jezika, pozdrave i neke druge pojmove iz svakodnevnog života. Na kraju su svi zajedno znakovnim jezikom ispričali i kratku priču.

LORA VUKOVARAC
23. travanj 2024 18:31