StoryEditorOCM
Zadar plusIZBOR JE OBAVLJEN

Kako su zadarski ugostitelji prošli u ocjenjivanju najboljih restorana u Dalmaciji i Hrvatskoj?

Piše JL
24. svibnja 2017. - 10:26
dobri_restorani33-230517

Izbor Dobrih restorana zajednički je projekt Jutarnjeg lista i Vinarta uz ovogodišnje partnere Jamnicu, Metro, Koral Badel 1862 i Lošinj Hotels & Villas koji egzistira već šestu godinu zaredom te kreira jedinu objektivnu nacionalnu i regionalnu top listu najboljih hrvatskih restorana. Ovo je trenutak koji smo iščekivali budući da je glasovanje provedeno u strogoj tajnosti.

Svjesni da jedna osoba ili manja grupa ne mogu generirati takvu listu odabran je stručan žiri od pet stotina glasača iz cijele Hrvatske među kojima su istaknuti predstavnici hrvatske gastroscene; restorateri, chefovi, eno i gastro novinari, blogeri, poslovni ljudi, turistički djelatnici te vinari koji su zapravo i najredovitiji posjetitelji restorana. Jedini uvjet je ukupno zadovoljstvo, odnosno indeks sreće po odlasku iz restorana, a nagrada se dodjeljivala u kategorijama Najbolji restoran Hrvatske, Najbolji restoran Dalmacije, Istre i Kvarnera, Grada Zagreba, Središnje Hrvatske, Slavonije i Podunavlja i restoran Prijatelj vina. Birao se i najbolji u kategoriji chefa godine i to po izboru kolega chefova.

Zagreb, 230517.
Hotel Esplanade. Dobri restorani 2017.
Proglasenje dobitnika i dodjela nagrada najboljim hrvatskim restoranima. Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Boris Kovacev / CROPIX

 

Apsolutni pobjednik i to drugu godinu za redom je šibenski restoran Pelegrini te chef i vlasnik Rudolf Štefan koji je pobijedio i u kategoriji chefa godine. Priznanje nimalo ne čudi budući da je chef Rudolf Štefan sa svojim timom već godinama u samom vrhu hrvatske gastro scene. Osim toga cijenjeni su i van granica Lijepe naše što dokazuje članstvo u prestižnom udruženju „Jeunes restaurateurs d´Europe“, a i britanski Telegraph prepoznao je njegovu kvalitetu te ga uvrstio u top pet destinacija za gourmet odmor u Hrvatskoj.

"Kad smo moja Ana i ja kupili prostor današnjeg Pelegrinija davne 2006., nismo ni sanjali da ćemo biti najbolji hrvatski restoran i to još tri godine zaredom. Od malena se u mojoj kući kuhalo i družilo uz hranu, dobro pamtim kruh ispod peke. Još kao student sam sav svoj džeparac trošio na restorane pa čak ako bi to značilo i da ću ostalih 20 dana u mjesecu jesti kivi. Želim se zahvaliti svojoj supruzi na podršci kao i mom timu bez kojeg ništa ne bi bio moguće i koji je moja familija, a posebno hvala mojim gostima koji su nas prepoznali." zahvalio se na trostrukoj tituli Rudolf Štefan, chef i vlasnik restorana Pelegrini.

Zagreb, 230517.
Hotel Esplanade. Dobri restorani 2017.
Proglasenje dobitnika i dodjela nagrada najboljim hrvatskim restoranima. Na fotografiji: sibenski restoran Pelegrini Rudolfa Stefana Rudija proglasen je veceras najboljim restoranom u Hrvatskoj na izboru Dobri restorani Jutarnjeg lista.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Boris Kovacev / CROPIX

 

Drugo mjesto na nacionalnoj top listi zauzeo je zagrebački Dubravkin put baš kao i prošle godine, već treću godinu zaredom najbolji je u Gradu Zagrebu, a ponio je i titulu najboljeg u kategoriji Prijatelj vina. Posebne zasluge zasigurno idu Priski Thuring i njezinom timu koji su zaduženi za kreativan i moderan pristup mediteranskoj kuhinji koji ih ne skida s vrha top lista već godinama. Treće mjesto zauzeo je istarski Monte koji je ove godine ovjenčan i prvom hrvatskom Michelinovom zvjezdicom.

"Jako smo sretni, evo ove godine smo otvorili polovicom travnja i startali jako dobro. Nismo očekivali ovakvo priznanje, ali nam je drago da su ljudi prepoznali naš rad!" zahvalili su se na priznanju bračni par Đekić.

Zagreb, 230517.
Hotel Esplanade. Dobri restorani 2017.
Proglasenje dobitnika i dodjela nagrada najboljim hrvatskim restoranima. Na fotografiji: Tjitske i Danijel Djekic, nizozemsko-hrvatski par koji vec deset godina uspjesno vodi restoran Monte.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Boris Kovacev / CROPIX

 

Četvrto mjesto zauzeo je zagrebački Noel koji osvaja popularnost javnosti strelovitom brzinom pa se tako u nepunih godinu dana poslovanja popeo na vrh liste najboljih hrvatskih restorana. Peto mjesto zauzeo je vološčanski Plavi podrum čiji dobar plasman ne začuđuje budući da je već desetljećima u samom vrhu hrvatske gastronomije. Najbolji restoran Središnje Hrvatske već šestu godinu je Mala Hiža iz Mačkovca dok je kao najbolji restoran Slavonije i Podunavlja slavio osječki Muzej okusa.

Zagreb, 230517.
Hotel Esplanade. Dobri restorani 2017.
Proglasenje dobitnika i dodjela nagrada najboljim hrvatskim restoranima. Na fotografiji: glavni chef Goran Kocis sommelier Ivan Jug iz restorana Noel.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Boris Kovacev / CROPIX

 

Na sam izbor osvrnuo se i jedan od osnivača projekta, Saša Špiranec: - Dobre restorane pokrenuli smo prije šest godine sa željom da ljudima damo kvalitetni pregled restoranske scene u Hrvatskoj, te da bi tijekom godina pratili razvoj i dinamiku na gastro sceni. Danas smo se nedvojbeno razvili u jedan od najambicioznijih gastronomskih projekata u posljednjem desetljeću čiji su osnovni postulati relevantnost, pouzdanost, neutralnost i aktualnost.

S njegovim riječima složila se i voditeljica projekta Dobri restorani, Ivana Omerović: - Naročito mi je drago zbog toga što smo cijeli tim i ja uložili puno ljubavi, strasti i truda u cijeli ovaj projekt te da su Dobri restorani prepoznati kao najprestižniji gastro projekt u Hrvatskoj od strane struke pa tako i cjelokupne javnosti.

Zagreb, 230517.
Hotel Esplanade. Dobri restorani 2017.
Proglasenje dobitnika i dodjela nagrada najboljim hrvatskim restoranima. Na fotografiji: Danijela i Damir Kramaric, vlasnici restorana Plavi podrum.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

 

U nastavku pogledajte prvih deset plasiranih dok će cjelokupna lista biti dostupna na portalu Dobri restorani.

1. Pelegrini, Šibenik 
2. Dubravkin put, Zagreb 
3. Monte, Rovinj 
4. Noel, Zagreb 
5. Plavi podrum, Volosko 
6. Vinodol, Zagreb 
7. Bevanda, Opatija 
8. Carpaccio, Zagreb 
9. Marina, Novigrad 
10. Mala hiža, Mačkovec

Najbolji u regiji Dalmacija:

1. Pelegrini, Šibenik 
2. 360, Dubrovnik 
3. Boškinac, Novalja 
4. Laganini Palmižana, Hvar 
5. Bokeria, Split 
6. Nautika, Dubrovnik 
7. Foša, Zadar 
8. Proto, Dubrovnik 
9. Pojoda, Vis 
10. Pantarul, Dubrovnik

Najbolji u regiji Istre i Kvarnera:

1. Monte, Rovinj 
2. Plavi podrum, Volosko 
3. Bevanda, Opatija 
4. Marina, Novigrad 
5. Batelina, Medulin 
6. San Rocco, Brtonigla 
7. Johnson, Mošćenička Draga 
8. Damir & Ornella, Novigrad 
9. Stari Podrum, Momjan 
10. Badi, Umag

Najbolji u regiji Grada Zagreba:

1. Dubravkin put, Zagreb 
2. Noel, Zagreb 
3. Vinodol, Zagreb 
4. Carpaccio, Zagreb 
5. Bistro Apetit, Zagreb 
6. Takenoko, Zagreb 
7. ManO, Zagreb 
8. Barbieri's, Zagreb 
9. Apetit City, Zagreb 
10. Time, Zagreb

Najbolji u regiji Središnja Hrvatska:

1. Mala hiža, Mačkovec 
2. Karlo, Plešivica 
3. Kod špilje, Otruševec 
4. Mundoaka, Čakovec 
5. Villa Magdalena, Krapinske Toplice 
6. Vuglec Breg, Lepajci 
7. Đurina hiža, Varaždinske Toplice 
8. Academia hotel Kaj, Marija Bistrica 
9. Mon ami, Velika Gorica 
10. Dvorac Mihanović, Tuheljske Toplice

Najbolji u regiji Slavonija i Podunavlje:

1. Muzej okusa, Osijek 
2. Baranjska kuća, Karanac 
3. Zimska luka, Osijek, Hotel Osijek 
4. Josić, Zmajevac 
5. Principovac, Ilok 
6. Lumiere, Osijek 
7. Dunav, Ilok 
8. Kovač, Čarda Suza 
9. Klub restoran Waldinger, Osijek 
10. Kormoran, Bilje

19. travanj 2024 21:19