StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: U ZADRU OTVOREN 26. SUSRET LUTKARA

Osam predstava u konkurenciji, posebna atrakcija - lutkari iz Pekinga!

Piše IN
1. lipnja 2017. - 23:22
sluk_otvorenje4-010617_resize.JPG

"Ja sam lutka, imam svog čovjeka, on je sve što nisam ja, on je moj dušotvorac". Ja nisam lutka, ja sam Tamara, lutkarica – kazala je Tamara Šoletić, poznata glumica zadarskog Kazališta lutaka, igrajući se riječima i značenjima na početku 26. Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske (SLUK) otvorenog u četvrtak navečer u Zadru.

Ovo je četvrta smotra najboljih hrvatskih lutkara kojoj su domaćini Zadar i zadarski lutkari, ponos grada i hrvatskog lutkarstva, kako ih je nazvala predsjednica hrvatske strukovne udruge UNIMA-e Jasminka Mesarić, čestitajući domaćinu što je ove godine uspio okupiti najbolje što Hrvatska u lutkarstvu ima, lutkarske ansamble iz Osijeka, Karlovca, Virovitice, Rijeke, Zagreba, Splita i Zadra.

Oni će tijekom četiri dana programa izvesti osam predstava u konkurenciji za nagrade te tri izvan konkurencije. Među njima su lutkari iz Mostara i Osijeka te posebni gosti iz Kine, Centar za lutkarsku baštinu Pingyang iz Pekinga, koji će u subotu u HNK Zadar održati prezentaciju tradicionalnog kineskog rada s lutkama.

SLUK je prvi put u Zadru gostovao 1972., drugi put 1991., kada su već bombe padale na grad, te 2011. kada su lutkari i njihovi gosti ostali ispred vrata nove zgrada Kazališta lutaka na Poluotoku zbog, kako se ispostavilo, nepostojeće uporabne odzvole. Danas je ta neugodna situacija postala jedna od anegdota u životu najuspješnije zadarske kulturne institucije bez koje nije moguće zamisliti povijest zadarskog i hrvatskog lutkarstva. Jedan od onih koji su zadarskom kazalištu kroz ta desetljeća dali poseban pečat i stvorili vizualni identitet po kojem je zadarsko kazalište lutaka postalo poznato i prepoznato je i Mojmir Mihatov, umjetnik, scenograf, lutkar i karikaturist čija je izložba scenografija i lutaka te međunarodno nagrađivanih karikatura, prije službenog početka SLUK-a, otvorena u Gradskoj loži.

SLUK je započeo predstavom zadarskih lutkara "Karlson s krova", a zatvara se u nedjelju izvedbom predstave "Pipi duga čarapa" GKL Rijeka i svečanom dodjelom nagrada.
 

26. travanj 2024 05:26