StoryEditorOCM
Zadar plusU ČAST NAJBOLJEM KVIZAŠU SVIH VREMENA

Zadrani organiziraju otvoreno kviz prvenstvo "Memorijal Mirka Miočića"

Piše Iva Ivanac
7. srpnja 2017. - 23:02
miocic

Zadarski kvizaši ne žele zaboraviti Mirka Miočića. U spomen na svog sugrađanina i najvećeg hrvatskog kvizaša svih vremena koji nas je prerano napustio u svibnju, zadarski zaljubljenici u kvizove odlučili su pokrenuti "Memorijal Mirka Miočića", zamišljen kao otvoreno kviz prvenstvo na kojem će sudjelovati najbolji kvizaši iz cijele Hrvatske.

Inicijator ove ideje je društvo kvizoljubaca i enigmatičara okupljeno oko "Zadarskog pub kviza" koje već tri i pol godine organizira kvizove po zadarskim kafićima.

- Svi mi zadarski kvizaši inspirirani smo Mirkom i osobno sam imao čast što sam od njega ispao u "Potjeri". Također nam je velika čast bila što se Mirko sa svojom ekipom natjecao na prvom Zadarskom pub kvizu. Memorijal planiramo organizirati na jesen, a ukoliko sve prođe dobro, vjerojatno će postati tradicija - govori nam Lovro Jurišić jedan od članova ekipe "Zadarskog pub kviza"

- U travnju se u Požegi, po prvi puta izvan Zagreba, organiziralo okupljanje hrvatskih kvizaša. Tamo sam razgovarao s "lovcem" Deanom Kotigom koji mi je rekao kako se vidimo za šest mjeseci u Zadru na još jednom okupljanju. U međuvremenu je Mirko nažalost preminuo pa organiziramo ovo natjecanje u čast legendarnog kvizaša - kaže nam Lovro.

Mamorijal će okupiti najbolje hrvatske kvizaše 30. rujna i 1. listopada u Zadru. Natjecat će se u tri discipline, a to su: pojedinačni kviz, kviz parova i ekipni kviz. Kotizacija za natjecanje iznosi 40 kuna po natjecatelju, a u dva dana natjecanja propitivat će se opće znanje i kultura.

Pojedinačni kviz će se sastojati od 8 puta 20 pitanja, a svaki krug će se rješavati 10 minuta. Prvih deset natjecatelja ostvarit će pravo nastupa u finalu u kojem će biti osam krugova sa po pet pitanja.

Kviz parova će se rješavati u pet krugova po 40 pitanja koji traju po 20 minuta, a ekipno natjecanje će biti pravi mali pub kviz. Ekipe mogu imati maksimalno četiri člana, a prve četiri ulaze u borbu za trofeje u dva odvojena susreta.

U Zadru se na prvi "Memorijal Mirka Miočića" očekuje dolazak oko 150 kvizaša, a pitanja za sve natjecatelje smišljat će sedam profesionalnih sastavljača.

- Program će sadržavati ukupno 620 pitanja, a samo ću ja znati sva pitanja i naravno da neću igrati – govori nam Lovro kojem je jako žao što zbog toga neće moći igrati jer su mi se kvizovi odavno uvukli pod kožu.

Lovro i njegov prijatelj Dragan Gulan zapravo su začetnici zadarske kvizaške scene, počeli su prije nešto više od tri godine kada su po prvi puta organizirali "Zadarski pub kviz" u Q baru. Ekipe se tako, od početka 2014. godine, sastaju svakog drugog petka, u ekipama po najviše pet igrača, uz piće i dobru glazbu.

Zadarski pub kviz djeluje isključivo na volonterskoj razini. Prošli tjedan imali su finale lige ovogodišnje lige, što je ujedno bio 79. kviz u njihovoj organizaciji. Lovro napominje da su oni otvorena liga i da im se bilo koja ekipa može priključiti u bilo kojem trenutku.

- Oduvijek su svi voljeli kvizove. Imali smo tako legendarnu "Kviskoteku", "Milijunaša", kojeg su svi gledali, pa sad i "Potjeru". Pub kvizovi, koji su inače potekli iz Engleske, Hrvati obožavaju, a kvizovi u Hrvatskoj u posljednje vrijeme doživljavaju pravu ekspanziju – govori Lovro i ističe kako se potreba za druženjem spojila s potrebom za igranjem i(li) gledanjem kvizova kao jedan odličan izvor zabave.

20. travanj 2024 14:10