StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: EVO, AKO IMATE 1,2 MILIJUNA EURA VIŠKA

Ispred Dikla usidrena jahta vlasnika Fulhama vrijedna 200 milijuna dolara!

27. srpnja 2017. - 17:37
kismet1-270717

Veliku pažnju kupača i prolaznika u zadarskom Diklu danas zaokuplja usidrena ljepotica imena 'Kismet'. Riječ je je o luksuznoj 95-metarskoj jahti, vrijednoj čak 200 milijuna dolara u vlasništvu pakistansko-američkog tajkuna Shahida Khana.

Shahid Khan sa 16 godina napustio je rodni Pakistan kako bi upisao studij u Americi. Kao svoj prvi posao navodi pranje posuđa za 1,2 dolara po satu, a danas je vlasnik tvrtke za proizvodnju autodijelova 'Flex- N- Gate', zatim kluba američkog nogometa Jacksonville Jaguars i londonskog nogometnog kluba Fulham. Njegovo se bogatstvo procjenjuje na 7,5 milijardi dolara što ga je smjestilo na 349 mjesto najbogatijih ljudi svijeta.

Njegova jahta Kismet, čije ime na turskom znači 'sudbina', izgrađena je 2014. godine u poznatom njemačkom brodogradilištu Lürssen. Unutarnji dizajn u raskošnom perzijskom i art deco stilu potpisuje Reymond Langton, a za eksterijer zadužen je bio Norvežanin Espen Øeino. Jahta je predviđena za 12 putnika koje opslužuje 28 članova posade.

2015. godine dobila je prestižnu nagradu za superjahtu zbog svog spoja luksuza, tehnološkog savršenstva i zavidne brodske arhitekture. Heliodrom, paluba od crnog mramora, veliki ovalni bazen na gornjoj palubi s jacuzzijem, SPA sadržaji do kojih se dolazi liftom i dva video zida za gledanje filmova samo su dio ove luksuzne ljepotice.

Kismet je moguće i unajmiti, zbog toga ne možemo sa sigurnošću znati tko se u Diklu usidrio, no sa sigurnošću možemo znati da je za tjedan dana plovidbe izdvojio vrtoglavih 1,2 milijuna eura.

20. travanj 2024 16:35