StoryEditorOCM
Zadar plusRADIONICA ZADARSKOG PLESNOG ANSAMBLA

Improvizacije 'Između davanja i primanja'

Piše Zadarski.hr
23. kolovoza 2017. - 13:29
Foto_HLADNIK

U dvorani Zadarskog plesnog ansambla od jučer pa do petka se održava druga po redu radionica edukativne platforme STREAM Zadar koju vodi plesna umjetnica Iva Hladnik.

Radi se o radionici kontakt improvizacije nazvanoj Između davanja i primanja. Uz pomoć tehnike, zaigranosti i improvizacije, istražuju se razni prostori, konstelacije i interakcije s gravitacijom i zakretnim momentom kroz rolanja,stajanja, padanja i letenja. Posebna pažnja daje se obrascima kretanja u prostoru iza nas (back space) i naglavačke (upside-down) u svim mogućim smjerovima. Produbljivanjem osjećaja uzemljenja i prkošenjem obrascima strahova, polaznici će testirati dinamički raspon unutar različitih polariteta kako bi pronašli nove prostore i povezanost u vlastitom plesu.

Iva Hladnik dugi niz godina surađuje s raznim domaćim i inozemnim koreografima i kolektivima. Od 2013. podrobnije uči o kontaktnoj improvizaciji u okviru Programa izobrazbe u području kontaktne improvizacije Daniela Wernera i Joerga Hassmanna u Berlinu. Posebno je zanima područje u kojem se susreću dah, pokret i ples te njihov terapijski učinak i primjena. S velikim žarom podučava jogu i kontaktnu improvizaciju u Hrvatskoj i inozemstvu.

Polaznici će moći kroz četiri dana rada proći kroz vlastiti proces učenja u skladu sa svojom razinom iskustva, tj. dobrodošli su početnici i već formirani plesači.

Nakon kontakt improvizacije slijedi još jedna plesna radionica koja se bavi formom solo izvedbe, a vodit će je eminentni plesni stručnjak iz Amerike David Hernandez. On je ujedno i gost na otvorenju devetog po redu zadarskog festivala suvremenog plesa Monoplay koji započinje 30. kolovoza i traje tri dana.

 

19. travanj 2024 20:31