StoryEditorOCM
Zadar plusKRVAVE OČI ZA POČETAK REVIJE

Juraj Aras: „Želimo objasniti našu stvarnost? Sirovu, surovu i brutalnu? Nudimo četiri dana odličnog programa!“

26. kolovoza 2017. - 16:50
aras8-210316

- Dogovorio sam sa mesarom, sutra će mi dati oči. Da, imat ćemo dva oka. Pokupit ću ih ja ujutro u mesnici, ne trebaš ti brinuti oko toga – govorio je zadarski glumac i osnivač Teatra VeRRdi Juraj Aras nekome na mobitel dok je ulazio u redakciju „Slobodne“ na razgovor o novoj predstavi.

Jure, nemojte mi reći da su oči za večerašnju premijeru…

- Haaaa… jesu, zamalo sam na ovaj intervju došao s očima u kesici, trebao sam ih već preuzeti… Ali molim da ovo ne dobije krivu konotaciju.

Onda nam vi predstavite djelo koje će Zadrani premijerno večeras gledati u crkvi sv. Dominika…

- U produkciji Teatra VeRRdi i u režiji i dramaturgiji Zlatka Pakovića nastala je predstava „Othello: nezakonita liturgija”. Eto, to oko bez kojega Jago ostaje na bojištu se u predstavi pojavljuje kao „krvavi moment“, jer je Shakespeare sam po sebi vrlo krvav i brutalan. Koliko god ga mi doživljavali poetskim, on je u svom jeziku i prljav. Taj kôd je provučen i kroz scensku igru u predstavi. Ona je sirova i surova, no u tome nije pretenciozna. Suvremenost se ne propituje iz estetskih ili konceptualnih razloga, nego iz stvarne potrebe da se obdukcijom života o kojem piše Shakespeare, na jedan skoro detektivski način na vidjelo iznesu teze koje objašnjavaju našu stvarnost.

Ova predstava je uvod u svojevrsni festival, kojeg ste nazvali „NOSI SE Teatro VeRRdi revija 2017“?

- Teatro VeRRdi organizirao je reviju kazališnih programa koja traje od 26. do 29. kolovoza. Premijera „Othella“ je u subotu u 21,30 u crkvi sv. Dominika, a repriza je na istom mjestu i u isto vrijeme u ponedjeljak. Zadar ima sreću da Paković, režiser sa referencama i velikog njemačkog teatrologa Hans-Thiesa Lehmanna, želi iz Zadra pokrenuti takvu produkciju koja može nastupati po cijeloj Europi i intrigirati svojim ideološkim i političkim pitanjima.

Što na Reviji gledamo u nedjelju?

- Predstavu u koprodukciji Teatra Ruper i Teatra ITD „To nismo mi, to je samo staklo“ prema tekstu Ivane Sajko, koja progovara o gubljenju identiteta unutar konzumerističkog svijeta, osobito s osvrtom na mlade ljude. Predstava se igra u velikoj dvorani Kazališta lutaka u 20,45 sati, a nakon nje je monodrama prema Tolstojevoj „Krojcerovoj sonati“, koja je bila zabranjena za objavljivanje u Rusiji i u Americi. Monodramu izvodi Vlado Kerošević, glumački doajen sa na cijelom prostoru bivše države. „Krojcerova sonata“ koja dolazi iz Teatra kabare Tuzla tematski se naslanja na „Othella“, čovjeka koji bježi od sebe i nedjela koje je učinio iz ljubomore.

U Zadar dolazi i Gledališće Glej iz Ljubljane?

- Njihovu neobičnu predstavu „Čudnije od raja“ gledat ćemo u utorak u KLZ. Mark Požlep je sa kolekcijom evergreena posjećivao staračke domove i melodijama budio sjećanja, davno zaboravljene svjetove ostarjelih ljudi. To je svojevrsni dokumentarni performans koji se ne propušta pogledati. No dan prije, u ponedjeljak, na programu je autorski projekt glumice Vjere Vidov u kojem ona tematizira socijalne i emotivne probleme kroz prizmu Andersenove „Djevojčice sa šibicama“.

Reviju, koju podupire i Ministarstvo kulture, završavate promocijom knjige?

- Da, Bojan Gagić i njegovo djelo „Možda je ovo moj grad“. On za sebe neće reći da je pisac, no zapisi u toj knjizi su intimistička vrijednost čovjeka koji se sustavno bavi umjetnošću 30 godina - zaključio je Juraj Aras.

18. travanj 2024 20:53