StoryEditorOCM
Zadar plus9. MONOPLAY DONOSI DVIJE PREMIJERE

Njemačka plesačica će cijelu predstavu plesati - gola!

Piše IN
28. kolovoza 2017. - 17:50
monoplay3-280817

Kada je 2009. godine u Zadru održan prvi Monoplay, njegova pokretačica plesačica, koreografkinja i plesna pedagoginja Sanja Petrovski, htjela je s festivalom plesnog sola obogatiti zadarsku nezavisnu kulturnu scenu u sklopu projekta Artikultura u danas već zaboravljenom bivšem kinu "Pobjeda".

Sada kada je pred nama 9. izdanje Monoplaya, nezavisna kulturna scena u Zadru je u blagom rasulu i već godinama bez svog prostora, zadarski plesači i dalje nemaju kvalitetne uvjete za rad, no zato je ovaj festival suvremenog plesa postao međunarodno relevantan događaj, jedan od samo tri slična u Europi, i jedan od rijetkih zadarskih kulturnih proizvoda uopće koji imaju strukovnu i kulturnu recepciju izvan granica Petrčane – Bibinje.

- Kada smo krenuli s festivalom nisam ni mogla zamisliti da ćemo doći do ovoga gdje smo danas, sa izvrsnim programom, organizacijom i prostorom u Kazalištu lutaka Zadar. Zahvaljujem svima na podrški, od Grada Zadra i Zadarske županije do Ministarstva kulture i sponzora koji su prepoznali i podržali naš rad – kazala je Sanja Petrovski najavljujući zasigurno jedan od najboljih Monoplaya do sada koji se i ove godine održava u koprodukciji sa udrugom 21:21 iz Zagreba koju vodi bivša Sanjina učenica, danas međunarodno afirmirana plesačica, Petra Hrašćanec.

Festival najboljeg sola u Europi, kako ga je nazvala Petrovski, počinje u srijedu 30. kolovoza i traje tri dana, s fokusom na presijek aktualne europske scene i radove studenata iz Zagreba i Zadra. Već prvog dana na progamu je glavni događaj festivala, premijera "Methods of remeembering" Davida Hernandeza, američkog plesača i koreografa koji zadnjih desetak godina živi i radi u Bruxellesu gdje je postigao planetarnu slavu mijenjajući doslovce povijest suvremene plesne umjetnosti. Njegova premijera je na programu u 21 sat, a već na otvorenju u 20 sati bit će prezentirani radovi sa njegove radionice "Solo suites" na kojoj sudjeluju studenti ADU iz Zagreba.

Druga premijera i najprovokativnija predstava ovogodišnjeg Monoplaya na programu je drugog dana festivala kada nastupa njemačka plesačica i koreografkinja Isabelle Schad koja u svom "Solo fur Lea" nastupa potopuno gola. Nakon nje na programu je Alessandro Sollima iz Italije sa solom "Ad Libitum".

Trećeg dana predstavit će se mlade zadarske plesne snage: Nataša Kustura, Marin Lenić, Maja Petani, Laura Čerina i Patricija Gospić, a nakon njih na scenu izlazi Milan Tomašik iz Slovačke.

Sva tri dana u popodnevnim terminima održava se i kritički parkour kojeg moderiraju Iva Nerina Sibila i Maja Đurinović, dok će se glazbenom dijelu festivala nazvanom Monostage prve večeri odati počast preminulom Anti Perkoviću, sutradan će gostovati Lana Hosni, a na kraju festival je koncert Mate Matišića.

19. travanj 2024 04:35