StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: PROMOVIRANA MONOGRAFIJA O PINU GIERGJI

Rektorica Vican: Vi Pino niste ni Donat ni Morske orgulje, vi ste živuće zlato i srebro Zadra!

23. studenog 2017. - 17:20
pino17-231117_resize.JPG

Večer prije se događala povijesna minijatura: Zadar je u Jazinama gubio od ljubljanske Olimpije, a onda je u igru ušao Giusseppe Pino Giergia, postigao četiri trice, preokrenuo igru i rezultat i – klasika: Zadar je pobijedio! Možda posljednji put, Zadrani su imali priliku uživo vidjeti kako mit, makar na jednu večer, postaje stvarnost. Istina, bio je to veteranski susret, ali probajte vi to izvesti s 80 godina, što je Pinov jubilej povodom kojega je u Zadru izdana fotomonografija "Mit i stvarnost" autora Dražena Žure i Bernarda Paleke

Upravo zbog toga je nekadašnji jugoslavenski košarkaški reprezentativac i igrač Olimpije Vital Eiselt na predstavljanju fotomonografije u zadarskom HNK usred bijelog dana pozdravio s "dobra večer!":

- Za jučer to kažem! Priča se da ima 80 godina, a bacao je 10:10. U Ljubljani smo jednom vodili s plus 22, on je ušao u igru i mi smo izgubili sa sedam razlike. Jučer me iznenadio vitalnošću i kretanjem, ali nije bilo fer što je tako dobro igrao. Vidimo se za 20 godina, pa ću i ja tako igrati, rekao je Eiselt potpuno se uklapajući u obilježavanje rođendana legendarnog košarkaša.

Red nostalgije, red humora, red istinskog divljenja košarkaškoj veličini Pina Giergije, opipljivog u dvorani punoj Pinovih suigrača, sportskih prijatelja i poštovatelja. U njih valja ubrojiti i premijera Andreja Plenkovića čiji je izaslanik bio Krunoslav Katičić i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja je u brzojavu Pinu poručila da su njegovi "košarkaški uspjesi zauvijek upisani u povijest hrvatskog sporta".

- Posljednjih 10-15 godina pijem kavu s Pinom, ali pegršt informacija nismo uspjeli ugraditi u ovu knjigu, ona je samo kamenčić jednog iznimnog opusa. Njegovi su suigrači otkrili neke detalje, pa i taj da je učinio sve da oni postanu istinske košarkaške veličine. Jedan je od nazaslužnijih što je Zadar grad košarke, on je u taj sport unio strast, ljubav i veliko odricanje, rekao je na predstavljanju Dražen Žura, jedan od autora.

U publici se, uz Damira Šolmana i brojne zadarske i dalmatinske košarkaše, našao i Zoran Moka Slavnić, nekadašnji reprezentativni igrač Crvene zvezde i Šibenke:

-I kao igrač i kao trener često sam dolazio u Zadar i svaki sam put znao što me čeka! Namučila me vjerna zadarska publika koja je poslije utakmice znala pozdraviti majstora. Hvala im na tome. Imao sam dva idola: Pina i Šekularca! Zato ne mogu vjerovati da sam tu, da sjedim uz svog idola. Osim primanja medalja, najveća mi je čast u životu što sam danas tu s njim, rekao je 69-godišnji Slavnić toplo pozdravljen od ljudi kojima je za igračkih dana bio sinonim žestokog protivnika.

-Teško je o čarobnjaku košarke reći nešto novo. Zahvalan sam što nam je snove pretvarao u stvarnost, izjavio je urednik fotomonografije Bernard Kotlar koji se s "hvala ti na svemu" Pinu obratio i na njegovom rodnom arbanaškom jeziku.

- Vi Pino niste ni Donat ni Morske orgulje, vi ste živuće zlato i srebro Zadra, rekla je rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican pozivajući Giergiju da bude kum sveučilišnog Centra za sport i priželjkujući da upravo Sveučilište bude izdavač sljedeće monografije o njemu.
-Došli ste uveličati moju starost! Možda ste i pretjerali, ali ponosan sam na riječi svojih legendarnih suigrača. Ono što smo stvorili je zajedničko djelo, ja sam samo jedan fragment u tom mozaiku, zahvalio je Pino Giergia uzvanicima i prisjetio se prvih treninga 1948. godine:

-Vjerovali smo da je to urbani sport kroz koji možemo upoznati svijet i ljude svih boja, da možemo nešto naučiti od prijatelja koje smo stekli diljem svijeta poštivajući sve različitosti koje u njemu postoje, rekao je legendarni zadarski košarkaš i trener.

 

Zašto ga je Boris Kristančič poslao u materinu?

- Malo je poznato, ali Boris Kristančič je bio moj košarkaški mentor, s njim sam dijelio i stvarao svoja košarkaška razmišljanja. On je 1959. bio u vojsci u Zadru, pa smo zajedno sanjali kako se košarkaški približiti SAD-u i SSSR-u. Ne može se to dogoditi, rekao je Boris tada. Odgovorio sam da imamo tri čudesna, fantastična čovjeka koji mogu postići 50 koševa bez promašaja: Korać, Daneu i ja. I kada nam se takav dan dogodi svoj trojici – svakoga na svijetu možemo pobijediti! A onda se dogodilo čudo na SP u Brazilu, gdje smo dobili i SSSR i SAD, pa mi je Boris poslao telegram: "p...a ti materina, bio si u pravu!", ispričao je Pino Giergia jedan od detalja koji pokazuje s kakvom je vizijom bio naoružan.

23. travanj 2024 12:42