StoryEditorOCM
ForumISPOVIJEST ZLATKA NAVOJCA, OCA POPULARNIH GLUMACA

U dobi od 70 godina čeka treće dijete: 'Priželjkujemo prinovu u našoj obitelji već dugo..

Piše Tina Premec/Jutarnji list
14. siječnja 2018. - 11:19
ko

Obitelji Navojec stiže novi član jer će otac glumaca Gorana i Bojana Navojca, 70-godišnji Zlatko, za nekoliko mjeseci još jednom postati tata. Druga supruga ovoga uspješnog bjelovarskog poduzetnika, vlasnika poduzeća Špar te istoimene ergele i konjičkog kluba, 49-godišnja Rajka, na ulasku je u drugo tromjesečje trudnoće.

- Naravno da smo presretni jer smo dugo nastojali dobiti dijete. Nije to ishitrena odluka, dugo smo razgovarali o tome s obzirom na sve okolnosti, a naša obitelj već je dugo upoznata s time. Još ne znamo hoćemo li dobiti kćer ili sina, to bismo trebali doznati na sljedećem liječničkom pregledu, a beba bi nam trebala stići u srpnju - ispričao je presretni Zlatko Navojec.

Čestitamo mu na prinovi, koja mu stiže na ljeto, ali i na hrabrosti te ga pitamo je li se premišljao s obzirom na dob.

- Uzeli smo sve u obzir, a i dob je relativan pojam, sve ovisi o tome kako se osjećate. Naravno, oprezni smo, sve prolazimo uz liječničke savjete i nadzor, jer ipak je i mojoj supruzi 49 godina - objašnjava Navojec.

Naravno da je mnogo vremena prošlo otkako je kao otac imao novorođenče u kući jer su njegovi sinovi - 47-godišnji Goran i 41-godišnji Bojan iz prvog braka s njihovom majkom Mirom - odrasli ljudi, tako da je neke stvari oko brige za malu djecu sigurno zaboravio...

- To je svakako istina, ali zato nam drugi pomažu savjetima, pa se ponovno svega prisjećam. Eto, moj prijatelj redatelj i glumac Dejan Aćimović, kojem je sada 55 i ima trogodišnjeg sinčića, već mi nudi recepte za kašice - odgovara sa smiješkom Zlatko Navojec.

Objašnjava nam i kako je obitelj reagirala na vijest, uključujući i sinove. No, još jednom ističe da su svi već dugo upoznati s nastojanjima njega i supruge da prošire obitelj.

Vezan uz sinove

- Nemam komentara - odgovorio nam je Bojan Navojec kad smo ga upitali za mišljenje o toj, uistinu fascinantnoj vijesti, no nije to učinio ni nevoljko ni nervozno, a nismo bili jedini koji su ga kontaktirali.

Krive i netočne informacije koje su se sada pojavile u medijima bilo je jedino što je nakratko pomutilo obiteljsku sreću.

- Nije prošao dan, a da se nisam čuo sa svojim sinovima otkako su odrasli, a kamoli da Goran i ja nismo razgovarali dvije godine. Kada sam se razvodio od njihove majke, naravno da su oni bili uz mamu, to je prirodno. Znam da nije neuobičajeno da se prekid komunikacije dogodi u nekim obiteljima, no našoj se, na sreću, to nije dogodilo.

To je istina koliko i ona informacija da mi je supruga sada u visokom stupnju trudnoće - objašnjava Zlatko Navojec.

Sa starijim sinom, Goranom, lani je snimio reklamu za božićno pivo. A poruka te kampanje bila je upravo da djeca budu brižnija prema obitelji, da za blagdane provedu više vremena sa svojim očevima i majkama.

 

Privatni poduzetnik

Zlatko Navojec zanimljiva je osoba, dobro znana u svojem kraju. Već je dugo u braku s Rajkom Navojec, koju je, kako se priča, upoznao upravo preko svoje prve supruge Mire jer su njih dvije daljnje rođakinje. Privatnim poduzetništvom počeo se baviti 1972. Tada je otvorio automehaničarsku radionicu, koja je radila sve do početka 90-ih, a onda je odlučio ući u trgovinu te je 1992. osnovao tvrtku Špar i otvorio svoju prvu trgovinu prehrambenim proizvodima.

Danas s ponosom ističu slogan - “Od skromnih početaka do trgovina u tri županije”. Uspjeli su prevladati i krizu koja je slomila puno veće i jače igrače te se i danas bave i veleprodajom alkoholnih pića, sokova te ostalih napitaka za ugostiteljstvo, a četrdesetak maloprodajnih trgovina imaju u Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj te Zagrebačkoj županiji. Sveukupno, tvrtka ima oko 160 zaposlenih. No, Zlatko Navojec nije se zaustavio samo na trgovini, nego je, prikupivši potreban kapital, krenuo u ostvarenje svojeg sna iz djetinjstva - oduvijek je, naime, želio imati ergelu konja, kojima se bavio i njegov djed.

U selu Severin blizu Bjelovara 2003. je kupio 22 hektara zemljišta, na kojima se danas nalaze Špar ergela i konjički klub. Od 24 grla, koliko ih je sada na ergeli, 14 je vrhunsko uzgojenih pasmine Holstein, a deset ih je u treningu. Luksuzno je to zdanje jer imanje ima štale i pašnjake, vanjsko vježbalište s preponama i zatvoreno vježbalište za konje, pa čak i solarij te šetalicu za konje. Ergela je nedavno primila i službeno priznanje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Na imanju se nalaze i drvena kuća od 400-tinjak četvornih metara te ribnjak.

Bračni par Navojec rijetko se pojavljuje u medijima, no brzo se doznalo da oboje vole letenje sportskim zrakoplovima. Rajka je 2016. položila ispit i postala prva pilotkinja sportskih zrakoplova u Hrvatskoj, a isto je učinio i njezin suprug. Kako su si to mogli bez problema priuštiti, kupili su odmah zrakoplov Sila 450 C, no samo dva mjeseca nakon toga Zlatko je doživio nesreću. Ultralaki avion se srušio blizu Zaboka, a Navojec je bio u njemu s iskusnim pilotom i predsjednikom Zrakoplovnog kluba Bjelovar Vladom Jasikom. Kada su čuli da nešto pucketa u motoru, odlučili su sletjeti, a nakon toga avion je planuo. Dvojac je, na sreću, prošao tek s lakšim ozljedama. Konkretno, Navojcu je napuknuo kralježak te je zadobio lakšu ozljedu glave.

Bratsko rivalstvo

Iz svega ovog lako se može zaključiti da je par kako poduzetnog tako i mladenačkog duha, koji se ne boji mogućih prepreka, a to potvrđuje i njihovo skorašnje roditeljstvo. Kako nam je sam Zlatko Navojec već potvrdio, vrlo su oprezno, uz liječnički nadzor i savjete, pristupili tome, a čini se i dobro prihvatili zafrkanciju bliskih ljudi, što potvrđuje i to kako nam je Navojec prepričao Aćimovićevu savjetodavnu ulogu. Kako i ne bi jer kad se dijete rodi, Zlatkov prvi unuk, sedmoipolgodišnji Grgur, te šestogodišnja unučica Luča dobit će strica ili strinu, a 47-godišnji Goran i 41-godišnji Bojan bracu ili seku. Grgur je inače Goranov sin kojeg je dobio u braku s koreografkinjom Larisom Lipovac sredinom travnja 2010., a par se razveo prije dvije i pol godine.

Bojan, pak, ima kćerkicu Luču, koju je dobio u sada već bivšoj vezi sa srpskom glumicom Hristinom Popović, a djevojčica je 5. siječnja proslavila šesti rođendan. Braća su uvijek bila vezana uz svoj rodni kraj premda su ga zbog glumačke karijere napustila još kao tinejdžeri. Dapače, Goran je nekoliko puta već isticao kako bi se vratio u Bjelovar da tamo postoji kazalište. Svom rodnom gradu odlučio se odužiti BOK festivalom - Bjelovarskim odjecima kazališta, koje je pokrenuo 2003. s Irenom Hlupić-Rašo i producentom Darkom Hlupićem uz pomoć tadašnje gradske vlasti i Đurđe Adlešič.

Braća su inače vrlo bliska i vezana jedan za drugoga kako privatno tako i poslovno. Među njima nikada nije nedostajalo standardnog bratskog rivalstva što su dobro iskoristili na HRT-u. Javna televizija angažirala ih je, naime, za projekt ‘Volim Hrvatsku’ gdje su vođe dva suprostavljena tima i gdje najbolje dolazi do izražaja njihovo bratsko nadmetanje. Zbog svoje spontanosti postali su omiljena lica među gledateljima tog popularnog showa koji se emitira već nekoliko sezona

21. travanj 2024 20:59