StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: SVEUČILIŠTE U ZADRU

Predstavljen 7. broj Ars Adriatice povećen prof. dr. sc. Pavuši Vežiću

Piše Zadarski.hr
19. siječnja 2018. - 09:29
ars3-180118.JPG

"Jedan profesor požalio mi se svojedobno da je u prigodi umirovljenja pokušao okupiti znanstvenike ali mu se na poziv nitko nije odazvao. Ovdje ih se javilo toliko da je ovaj časopis svojevrsna znanstvena monografija i to dovoljno govori o njegovoj važnosti i omiljenosti", istaknuo je prorektor prof. dr. sc. Josip Faričić predstavljajući sinoć u Svečanoj dvorani sedmi broj časopisa Ars Adriatica posvećenog prof. dr. sc. Pavuši Vežiću, njegovom prvom uredniku, koji je nedavno nakon 70 godina života i 50 godina radnog staža, otišao u mirovinu.

Vežićeve zasluge je, kako je istaknuo prorektor, teško iskazati, posebno za grad Zadar, a onda i grad u gradu - zadarsko sveučilište. Što se tiče same Ars Adriatice, ona je prema Faričiću jedan od novijih, ali i najkvalitetnijih sveučilišnih časopisa. Izdavačka djelatnost platforma je preko koje pripadnici akademske zajednice objavljuje rezultate svojih istraživanja, u ovom slučaju u području humanističkih znanosti, koje su unatoč sveopćoj modernizaciji i dalje potrebne kako bi se određeni problemi iskazali u svojoj potpunosti.

Ars Adriatica ušla je u krug najuglednijih časopisa, s potvrđenim ocjenom A1, te je zaključeno vrijeme u kojem je odbolovala svoje dječje bolesti. Urednik časopisa doc. dr. sc. Laris Borić pročitao je uvodnik posvećen dr. Vežiću, dok je doc. dr. Danko Zelić dao kratak pregled svih objavljenih radova. Okupljenima se na kraju obratio i slavljenik Vežić, ističući kako je nakon prvih šest brojeva ovaj proširen novim temama.

"U prvom predgovoru pozvao sam na suradnju znanstvenike svih profila koji se dodiruju s povijesti umjetnosti, arheologe, teoretičare umjetnosti ali i historičare. Napokon se u sedmom broju pojavio i dr. Mladen Ančić s izrazitim povjesničarskim prilogom, koji nam daje jednu lijepu matricu po kojoj možemo kvalitetnije smjestiti naše teme u određena razdoblja", pohvalio je Vežić.

Posebno je istaknuo prilog Joška Belamarića, koji donosi prilog o pejsažnoj arhitekturi, cesti građenoj prije 200 godina, sa serpentinama koje su također jedno lijepo djelo ljudske intervencije u krajolik. Predstavljanju časopisa nazočila je i prorektorica izv. prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić te brojni Vežićevi kolege, konzervator Miljenko Domijan i svi viđeniji zadarski povjesničari umjetnosti.

20. travanj 2024 12:39