StoryEditorOCM
Zadar plusSTROJEVI BEZ MILOSTI UNIŠTILI NAJLJEPŠI ZADARSKI GRAFIT 

"Djevojčice" nestale u prašini zbog nove zgrade

Piše M. Kalajžić
6. veljače 2018. - 09:30
kulturizam_grafiti6-180416__1_

Zadar je u ponedjeljak ujutro ostao bez jednog od svojih vjerojatno najljepših grafita, nastalog 2016. godine na zidu u Ulici dr. Franje Tuđmana, nasuprot Sveučilišnom kampusu, na mjestu gdje je godinama stajao natpis "Hvala ti za svaki tren – djevojčice draga".

Upravo je taj stari grafit poslužio kao motiv tadašnjim studentima prve godine diplomskih studija Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru da u sklopu projekta "Ritam kulturizma", koji se održavao toga proljeća, oslikaju i uljepšaju trošni sivi zid koji je dobio novo, fantastično ruho.

Ogroman mural nazvan "Djevojčice", širok više od 30 metara, oslikao je poznati zagrebački grafiterski dvojac Miro Petković (Modul) i Boris Bare (Pimp my Pump) iz Zagreba.

Studentima i grafiterima u pomoć su priskočili i učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića, smjer soboslikar – ličilac, pa je mural nakon dovršetka zasjao i na poseban način osvježio Tuđmanovu ulicu nasuprot kampusu, a čitava je slika potpisana i vedrom parolom "Zadar – City of love". Mnogi su selfieji nastali ispred zadarskih "Djevojčica", koje su i turisti znali fotografirati za uspomenu.

Najljepši zadarski mural, po kojemu je taj dio ulice postao prepoznatljiv, nažalost nije puno potrajao. Nakon nepune dvije godine nestao je pod građevinskim strojevima u pripremi obližnjeg terena za izgradnju nove stambene zgrade. U mnogim svjetskim gradovima, murali koji svojom vrijednošću dosegnu status umjetničkih djela zaštićuju se i konzerviraju, pa ih se čak i preseli na drugo mjesto u slučaju da se zid na kojemu su nastali mora rušiti. Za Zadar je to ipak prekrupan zahvat, a i pitanje je koliko domaći ljudi uopće prepoznaju takve murale kao (umjetničku) vrijednost.

Tako je grad u zadnjih mjesec dana ostao bez svoja dva najznačajnija grafita. "Djevojčice" su srušili strojevi zbog zgrade, a ispod gradskih vrata komunalni su redari (bez velike potrebe) prebrisali i grafit s likom Cortea Maltesea i intrigantnom porukom "What is wrong with this city?".
 

26. travanj 2024 23:06