StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: ZADRANIN IGOR OLIVERIĆ (37) IZRAĐUJE OTKAČENA RASVJETNA TIJELA

Moje lampice inspirirane su filmskim junacima i superherojima iz stripova!

9. veljače 2018. - 13:10
IMG_2026.PNG

Izvor svjetlosti i malo umjetničko djelo u jednom. Ako volite industrijski stil, završni je "touch" vašem interijeru. Element iznenađenja ako vas privlači eklektično uređenje doma. Savršen detalj za muški kutak, takozvani "man cave".

Tim bismo riječima mogli opisati lampice koje izrađuje tridesetsedmogodišnji Igor Oliverić, Zadranin sa zimskom zagrebačkom, a ljetnom dalmatinskom adresom. Ovaj dugogodišnji ugostitelj svojoj je kreativnosti odlučio dati krila 2015. godine i od tada svakodnevno u maloj radionici "Fat Kiddo Studio" na Trešnjevci stvara svjetleće unikate. Nađe se na njima svakojakih materijala i stvarčica koje pronađe na Hreliću, Britancu i ostalim sajmovima antikviteta, poneko sjenilo u boji, ukrašeno decoupage tehnikom i stripom, cjedilo ili lonac koji je dobio sasvim novu namjenu, malo efekta hrđe, nešto sitno kričave boje... Dvije iste sigurno nećete pronaći!

– Lampica se ponekad sama upali u mojoj glavi i tada kreće potraga za njezinim materijalima. Ponekad, pak, klijent ima želje koje ispunjavam, primjerice na lampu dodam držač ključeva, vazu ili policu. A ponekad mjesecima stoje nedovršene, dok ne pronađem onaj dio koji im savršeno pristaje – tako Igor opisuje nimalo lak, ali za njega ispunjujuć kreativni proces.

Virtualni junaci kao predložak

Najtraženiji i najprodavaniji su modeli, kaže, oni tematski, oko kojih je izgradio čitavu priču. "Clarice" je tako ime jedne svjetiljke, a dobila ga je po liku iz filma "Kad jaganjci utihnu" jer oblikom podsjeća na masku Hannibala Lectera. Stolna lampa "Marvie" izgledom podsjeća na superheroja iz Marvelovih stripova, a slike iz stripova krase njezino sjenilo. Jedna se, pak, lampa zove po ljepotici iz Pulp Fictiona "Mia", druga po filmu Jamesa Bonda "Čovjek sa zlatnim pištoljem" jer izgledom podsjeća na to oružje... Uglavnom izrađuje stolne, ali nađe se tu i pokoja podna lampa, često i višefunkcionalna, npr. s držačem za novine ili knjige. Koristi uglavnom LED rasvjetu koja lampi daje moderniji štih, a uz to troši manje električne energije i ima dulji vijek trajanja.

Mogućnosti je beskonačno mnogo, a industrijski stil Igoru pruža širinu koja mu se sviđa i materijale s kojima uživa raditi. Iako dosta robusne, hladne i tamne, ove lampe nisu predmet žudnje isključivo muškaraca.

– Djevojke i žene više vole kad se poigram s bojama sjenila. Prvu crnu lampicu sa sjenilom boje fuksije koje sam pronašao na Hreliću, prodao sam točno za 12 minuta od objave na društvenim mrežama. Nazvao sam je "Dragon lady", a ona je divna i puna kontrasta – govori nam Igor.

Kada mu, pak, treba odmak od izrade svjetlećih oblika, kada vidi da je na jednu lampu potrošio tjedan dana, a nije zadovoljan efektom i nema ideju kako je dovršiti, kreće na izradu maski od kartona u obliku glave nosoroga, dobermana, i rogova. Volio bi, kaže, da su maske od metala, ali za sada nema dovoljno prostora za sav alat koji takva izrada zahtjeva. Uskoro, možda baš nadolazeće jeseni, njegova želja postane stvarnost.

– Čitava priča oko mog "Fat Kiddo Studija" je u tome da pod jednim imenom okupim nekolicinu neovisnih kreativaca, da zajedno radimo velika događanja i izložbe, da stvaramo u jednom velikom zajedničkom prostoru, točnije hali u kojoj ćemo tako dobiti i "showroom". Kreativac će uvijek gurati kreativca, tako ja na to gledam. Zagreb i Zadar imaju odličnu kreativnu scenu – kostimografi, dizajneri namještaja, samouki slikari, dečki koji rade s metalom, restauratori vozila... Nakon što odradim ljetnu sezonu na Šolti, krećem intenzivno u ostvarenje tog projekta – odlučan je Igor, a mi njegov entuzijazam možemo samo pozdraviti i poželjeti mu pronalazak još puno cijevi i ostalih odbačenih metalnih stvarčica koje u njegovim rukama postaju malo, poželjno svjetleće čudo!

 

Uklopite stil
Ako bi se u vaš industrijski stil doma uklopile Igorove svjetiljke možete ih uživo vidjeti, opipati i kupiti u zadarskoj cvjećarnici "Fiorentino" u Varoši ili naručiti preko Facebook stranice m.facebook.com/FatKiddostudio/

23. travanj 2024 19:34