FOTO: KUBISTIČKI LUKSUZ U KALIMA Pogledajte ove dvije neobične kuće za odmor na padini iznad mora...

FOTO: KUBISTIČKI LUKSUZ U KALIMA

Znaš li gdje je more bistro, di su zlatni žali - hvaleći svoj kraj pjevaju stanovnici mjesta Kali, na otoku Ugljanu, gdje se, prema projektu zagrebačkog studija SODAarhitekti, uskoro počinju graditi dvije luksuzne kuće za odmor.

Da je ekipa koju je zadarska tvrtka ˝Emporio˝ angažirala da osmisli njihov izgled svoj posao obavila odlično, svjedoči i nedavno osvojena nagrada struke. Naime, u kategoriji projekata obiteljskih kuća na VII. međunarodnom bijenalu mladih arhitekata u Minsku, arhitekti Vedran Jukić, Jure Čudina, Maša Medoš i Mihaela Goluža osvojili su ˝Leonardo 2017 Award˝, točnije 2. nagradu u kategoriji projekata obiteljskih kuća.

Kako doznajemo od investitora, specijaliziranog za promet nekretninama, sama gradnja prema ovom kreativnom projektu započinje na proljeće, a gosti, ili kupci, u luksuznim će kućama, s pogledom na zadarsku obalu i otoke, uživati već u ljeto 2019.

S obzirom na potpuno različite uvjete pojedine mikrolokacije i programa, kuće su arhitekti zamislili isto tako - različite, no s istim oblikovnim nazivnikom. Svaka ima oko 240 kvadrata, a relativno veliki volumeni kuća u odnosu na veličinu čestice usitnjeni su u tri približno jednaka kubusa po kući, u prostor postavljeni kako bi svojim međuodnosima stvorili raznolike vanjske prostore ugodne za boravak tijekom ljetnih mjeseci.

- Dnevni prostori s terasama i pripadajućim sadržajima, koje čine vanjska kuhinja s roštiljem, bazen sa sunčalištem, te prostor za blagovanje tvore funkcionalnu cjelinu i predstavljaju glavne zone boravka koje su se pažljivo uklopile u strminu parcele. Po tri spavaće sobe s pripadajućim kupaonicama su u obje kuće smještene na prvi kat. U sjevernoj kući servisni sadržaji, poput garaže i podruma, smješteni su u podrum, a u južnoj na najvišu, ujedno i pristupnu etažu, gdje se nalazi i glavna spavaća soba - objašnjava arhitekt Vedran Jukić, opisujući projekt, koji luksuzni minimalizam uklopljuje u idilu mirnog otoka zadarskog arhipelaga.

Naslovnica Zadar plus

Najčitanije

FOTO: NA SJEVERU UGLJANA Htjela sam da u toj kući imaju nešto što nemaju u svojoj, da uživaju...: evo kako samo jedna boja može prostor učiniti čarobnim, zavirite s nama u vilu u Čeprljandi

Htjela sam da u toj kući imaju nešto što nemaju u svojoj, da uživaju...: evo kako samo jedna boja može prostor učiniti čarobnim, zavirite s nama u vilu u Čeprljandi
Na sjevernom dijelu otoka Ugljana, u mjestu Čeprljanda, 200 metara od mora, smjestila se kamena dvokatnica koja ...
Htjela sam da u toj kući imaju nešto što nemaju u svojoj, da uživaju...: evo kako samo jedna boja može prostor učiniti čarobnim, zavirite s nama u vilu u Čeprljandi