StoryEditorOCM
Zadar plusOVE NEDJELJE NA FORUMU "ZAŽELI LJUBAV"

Tisuće lampiona na nebu iznad Zadra za pomoć obiteljima Krajnc i Dragaš!

Piše AVŠ
14. veljače 2018. - 14:43
zazeli_ljubav9-210216

Ove nedjelje, točno u 19 sati, sa zadarskog Foruma u nebo će poletjeti nekoliko tisuća lampiona kao vrhunac manifestacije "Zaželi ljubav" koja će ove veljače doživjeti svoje sedmo izdanje.

Priča koja je za entuzijaste iz društva Propela započela kao izlet u nepoznato, pretvorila se kroz nekoliko godina u neizbježni zimski spektakl i najveću manifestaciju ovog tipa u Hrvatskoj, a projektu su se priključili i Turistička zajednica Grada Zadra, sam Grad Zadar sa svojim službama, boutik hostel Forum i brojni drugi. Ovaj događaj, međutim, od prvog dana ima i svoj humanitarni aspekt pa se šest zadnjih godina pomoglo udrugama, socijalnoj samoposluzi, teško oboljeloj djevojci Anđeli Piplović i sportašima sa down sindromom.

Ove godine, svi koju budu sudjelovali u manifestaciji "Zaželi ljubav" i kupili lampion u obliku srca, pomoći će obiteljima Krajnc iz Rtine i Dragaš iz Briševa, obje s djecom žive u uvjetima koji se teško mogu nazvati humanim i dostojnim čovjeka. Otac obitelji Krajnc, slovenski državljanin, došao se u Hrvatsku boriti kao dragovoljac u Domovinskom ratu. Mirovinu je odbio uz obrazloženje kako je mlad i sposoban raditi.

Ubrzo se, međutim, teško razbolio pa sada on i supruga, koja je također teško bolesna, s dvoje djece žive u kući bez grijanja koja prokišnjava. U Briševu živi obitelj Dragaš s dvije kćerke, u kući gdje se jedino kuhinja grije dok su wc i soba na drugom kraju dvorišta. U oba slučaja, ove tužne životne priče do javnosti su stigle zahvaljujući njihovoj djeci, 18-godišnjem Bojanu Krajncu i njegovoj vršnjakinji Lauri. U veliku akciju pomoći sada se uključuje i manifestacija "Zaželi ljubav" kako bi obje obitelji dobile barem novi krov koji, za razliku od postojećeg, neće prokišnjavati.

- Ove godine treba nam još veća podrška. Dajmo sve od sebe da okupimo što veći broj ljudi kako bi zajedno napravili nešto dobro za ove obitelji. Također, pozivamo tvrtke koje se bave prodajom građevinskog materijala i kućanskih potrepština da pomognu. Lampioni su ove godine u obliku srca i mogu se kupiti već danas u Boutiq hostelu Forum na Kalelargi, a u nedjelju će štandovi na Forumu biti otvoreni od 17 sati. Preporučena donacije je 25 kuna- kazao je Neno Stojaković u ime društva Propela.

Grad je već dao sve potrebne dozvole, angažirane su komunalne službe, a velika pomoć stigla je iz Vodica, od tamošnjeg DVD-a i projketa Srce Kornatsko, koji su za ovu akciju ustupili svoje lampione koji nisu uspjeli pustiti prošlog ljeta. I ove će godine na štandovima lampione prodavati poznati Zadrani, od gradonačelnika Brnka Dukića i košarkaša Zadra do Stojka Vrankovića i nogometaša Tome Šokote. Nakon puštanja lampiona, nastupit će Damir Keđo sa svojim bendom.

- Turistička zajednica grada prepoznala je vizualan efekt ove manifestacije kao izvrstan način za brendiranje Zadra na društvenim mrežama, kada slika neba iznad grada sa tisućama lampiona obiđe cijeli svijet. Nakon Tuna sushi festivala, ovo je još jedan kvalitetan događaj u zimskoj sezoni- kazao je Ante Galić iz TZ Grada Zadra.

Iako sve prognoze govore kako bi u nedjelju vrijeme trebalo ići na ruku organizatorima, u slučaju kiše ili jakog vjetra, svjetlosni speklakl "Zaželi ljubav" prebacit će se na novi termin o čemu će svi koji žele biti na Forumu na vrijeme biti obaviješteni.

 
Za ovakva događanja, koja imaju humanitarni karakter, bit će otvoren poseban račun, a svi koi žele pomoći svojom donacijom obitelji Krajnc mogu to učiniti uplatom na HR5224070003206698934, na ime Bojan Krajnc. A obitelji Dragaš u Briševu može se pomoći na broj računa HR8024070003104973657.
20. travanj 2024 02:26