StoryEditorOCM
Zadar plusI NAKON 12 GODINA JUDA NA TRENING DOLAZI S ISTIM ŽAROM

Nina Katuša (17): Sad kad sam postala prvakinja Hrvatske korak sam bliže pozivu u reprezentaciji

Piše Ana Franić
22. veljače 2018. - 22:12
nina_katusa10-210218

Nina Katuša ima 17 godina i učenica je 3. razreda srednje Ekonomsko birotehničke i trgovačke škole u Zadru. U subotu je Nina ostvarila izvanredan uspjeh i postala državna prvakinja Hrvatske u judu u kategoriji seniorki do 52 kilograma. U odličnoj finalnoj borbi svladala je Mateu Brletić, trostruku aktualnu prvakinju iz zagrebačkog kluba Panda i svojoj kolekciji trofeja pridodala još jednu zlatnu medalju.

- Matea i ja smo se mnogo puta susretale u finalu i do sada je uvijek ona pobjeđivala. Godinama sam se mučila da je pobijedim i sada se situacija napokon promijenila. Preponosna sam na ovu medalju i sav trud se napokon isplatio, govori nam Nina ističući kako je ovo veliki uspjeh ne samo za nju nego i za Judo klub Zadar.

Nina je kao djevojčica željela probati razne sportove, tako je htjela biti mažoretkinja, pa odbojkašica, ali ipak se na kraju odlučila za (ne)tipični "ženski sport" – judo.

- S judom sam se susrela prvi put kada sam imala samo šest godina i išla sam gledati rođaka na trening. Odmah me zaintrigirao ovaj sport i željela sam se i sama okušati u njemu. Tako sam sama krenula na treninge. Prvi trener bio mi je Jurica Zanki, koji je od početka bio sa mnom i svemu me naučio, a danas me trenira Ante Zanki s kojim sam prezadovoljna, što je vidljivo i iz mojih rezultata. Evo danas, 12 godina poslije, s istom ljubavlju i žarom treniram i ne planiram tako lako odustati, iskreno će Nina dodajući kako u klubu nema djevojaka njeno godište, pa mora trenirati s momcima, ali ističe da povlaštenog tretmana nema. Svi su jednaki...

Judo klub Zadar broji oko 150 članova, od toga u klubu trenira oko 40-ak cura, a interes među nježnijim spolom za ovaj sport iz godine u godinu raste.

- Treniram pet puta tjedno, a kada je ispred nas važno natjecanje onda i više i intezivnije. Jedan dan u tjednu imamo kondicijski trening kada radimo na snazi i to u teretani, jedan dan vježbamo tehniku, a sve ostalo imamo judo borbe gdje sve naučeno primjenjujemo. Tako učimo na svojim greškama, objašnjava nam mlada judašica napominujući kako su svi u klubu složni, kao mala obitelj. Na natjecanju međusobne podrške ne nedostaje, a svi se uspjesi zajedno slave. Tako je i Nina imala veličanstven doček u klubu na Banini nakon povratka iz Zagreba.

- Dočekla me cijele ekipa iz kluba. Dobila sam buket cvijeća i sve je bilo odlično. Moram priznati da se tome nisam nadala – kaže Nina.

Slobodno vrijeme ima samo vikendom, a kako ne može stajati dugo na jednom mjestu, uvijek je u pokretu. Svaki slobodan trenutak provodi sa svojim prijateljima. Do kraja srednje škole ostalo joj je još malo vremena, a planove za budućnost već ima.

- Oduvijek mi je bio san upisati Kineziološki fakultet u Zagrebu ili u Splitu. Uzela bih smjer judo jer mi je želja vratiti se u svoj klub i biti trenerica i tako nastaviti nizati uspjehe, govori Nina dodajući kako je na tatamiju kao kod kuće.

- Radije ću provesti vrijeme u klubu nego bilo gdje drugdje. Tu sam najopuštenija i svoj na svome.

Kako usklađuješ školske i sportske obveze?

- Bez većih poteškoća odrađujem obveze u školi i u klubu. Profesori imaju razumijevanje za judo, oni i kolege iz razreda velika su mi podrška. Kada odem na pripreme treba mi malo više vremena da nadoknadim što su oni radili na nastavi, ali ne bunim se i odradim svoj dio, govori Nina koja u prosjeku svako mjesec i pol dana ima natjecanje. Uz pomoć juda, ističe, razvija se koordinacija, snaga, samopouzdanje, ali i cijelo tijelo, fizički i psihički.

Smatra da se od profesionalnog bavljenja judom u Hrvatskoj ne može živjeti, a želja joj je dobiti pozivnicu za reprezentaciju.

- Nakon osvojene zlatne medalje u seniorskoj kategoriji mislim da sam korak bliže tome. San mi je kao i svakom sportašu nastupiti na Olimpijskim igrama. To će biti kao šlag na kraju. Za Olimpijske igre treba puno truda i rada, ali nije to nemoguće, mlada sam i stignem ja to sve, kroz smijeh će Nina.

 

Trema pred borbu i nakon 12 godina natjecanja
I nakon 12 godina u judu Ninu prije borbe zna uhvatiti trema.
- Sada u Zagrebu sam imala tri borbe, a na dvije sam imala veliku tremu. U prvoj borbi jer sam se borila s curom s kojom se još nisam susrela na tatamiju, a u drugoj jer je moja protivnica također bila favorit za medalju. U borbi protiv Matee nisam uopće imala tremu jer se s njom često borim i znam što mogu očekivati. Bila sam opuštenija i bolje sam razmišljala kako i što napraviti, a velika podrška s tribina mi je samo dala vjetar u leđa, kaže Nina dodajući kako se sada intezivno sprema za juniorsko državno prvenstvo Hrvatske u Zagrebu koje je na rasporedu za mjesec dana.

 

Trener Ante Zanki o Nininom uspjehu
- Ovo je veliki uspjeh za naš klub. Postati državna seniorska prvakinja nije mala stvar, a Nina ima tek 17 godina i svijetla budućnost je pred njom. U finalu je pobjedila trostruku državnu prvakinju, što više reći, kazao nam je trener Ante Zanki dodajući kako su Ninini glavni aduti hrabrost, srčanost, izuzetno dobra ravnoteža u motoričkom smislu te se jako dobro bori u parteru.
15. travanj 2024 23:08