StoryEditorOCM
Zadar plusFILIPJANCI U MEMPHISU MEĐU 200 NAJBOLJIH BLUES BENDOVA

Desetodnevna američka avantura Jeremiah's benda: nastupili na najvećem blues festivalu, snimili pet pjesama i spot

7. ožujka 2018. - 14:37
20180115_045504

Američka avantura benda "Jeremiah's", koji broji šest članova iz Zadra i Sv. Filip i Jakova, započela je pobjedom na 9. Croatian Blues Challengeu održanom u zagrebačkom Jiggy baru, čime su ostvarili pravo predstavljati hrvatske snage na Međunarodnom Blues Challengeu u samom gradu bluesa – Memphisu.

Desetodnevna turneja za ove je mlade glazbenike bila iznimno uspješna i produktivna; prošli su kroz pet saveznih država, u dva iznimno "glazbena" grada Nashvilleu i Memphisu poslušali na stotine bendova, četiri svirke u sklopu festivala su i sami izveli kao jedan od 200 najboljih blues bendova na svijetu, posjetili su brojne glazbene muzeje poput "Sun Studia", gdje se smatra da je rođen rock 'n' roll, zatim muzeja Johnnyja Casha, muzeja američke soul glazbe "The Stax", a možda najvažnije - snimili čak pet pjesama za novi album "Time to Rob" u vrhunskom glazbenom studiju "Dark Horse Recording Studio".

S obzirom na fuziju stilova koju sviraju i po kojoj su kod nas poznati (mješavina bluesa, rocka i funka), nisu se plasirali u finale festivala u Memphisu, jer žiri na njemu isključivo nagrađuje čiste, tradicionalne, 12-barske bluzere. Međutim, u publici nakon nastupa oduševljenja i pohvala nije falilo pa sada sa sigurnošću znaju – Americi se uvijek mogu vratiti!

Pratila ih ciklona

Jeremiju Eškinju (bubanj), Roka Vodopiju (gitara), Mirtu Juran (vokal), Luku Ćetkovića (bas gitara), Franu Škaru (usna harmonika) i Antu Brzića (truba, vokal) na putovanju čitavo vrijeme pratila je najduža ciklona u povijesti meteoroloških mjerenja u Americi, koja je donijela nezapamćenu hladnoću, ali i nezaboravna iskustva koja su zabilježili kamerom, pa će ono najbolje od najboljeg biti prikazano u spotu za pjesmu koja uskoro izlazi, a zove se "Little Brains". Sletjeli su prvo u Atlantu, gdje se nisu dugo zadržali, i nastavili prema "malom gradu za američke pojmove, ali s puno duše i sadržaja nadohvat ruke", rekla nam je pjevačica Mirta.

- Nashville je grad countryja, soft rocka i popa, njegove ulice žive glazbu 24 sata na dan, posebno Broadway 2nd Avenue, u kojoj se u 50-ak klubova konstantno izmjenjuju iznimno talentirani bendovi. Na ulicama se miješaju zvuci različite glazbe, a nama je poseban šok bio ujutro piti klasično američki razvodnjenu kavu, dok pored nas svira bend i bubnjar razvaljuje... Naravno, kako i dolikuje, unajmili smo veliki Chevrolet truck i iz Nashvillea se uputili u Memphis takozvanim music roadom, koji vodi u grad bluesa, gdje smo održali četiri nastupa, zbog čega smo prvenstveno i stigli u SAD - prepričao nam je djelić doživljaja član "Jeremiah's" benda Frane.

Prvog dana festivala, 16. siječnja, svirali su u trošnoj crkvi Clayborn Temple, poznatoj po prosvjedima koje je tamo predvodio Martin Luther King. Uslijedio je nastup u "Wet Willie's" klubu, a vrhunac natjecanja održan je u "Blues City Cafeu" gdje su svirali dvaput, svaki put po 30 minuta, kako stoji u pravilima natjecanja.

- Festival se, dakle, održava u samom centru Memphisa, nedaleko od rijeke Mississippi, u ulici Beale Street prepunoj klubova. Bio je pravi gušt svirati pred zaljubljenicima u ovu vrstu glazbe. Pretežito je ispred nas bila publika iz Amerike i Kanade, no znam da svake godine ovdje dolaze i ljubitelji bluesa iz Hrvatske, kao i cijelog svijeta. Klubovi su tih dana prepuni svih generacija ljudi - prepričava nam Frane.

Upoznali 'mađioničara'

Ono što je ovih šestero talentiranih glazbenika posebno oduševilo je "Dark Horse Recording Studio", u kojem su planirali snimiti dvije pjesme za album, no kada su čuli zvuk i upoznali tonca "mađioničara" kojem je svaka njihova ideja bila tek dva klika daleko, u jednom su danu snimili pet pjesama.

- Imali smo samo 12 sati da nešto snimimo i mi smo, naravno, morali ići do samih granica - kaže nam Mirta, a na nju se nadovezuje Frane:

- To nije samo studio, to je čitavi resort napravljen za glazbenike i nalazi se u šumi, odvojen od grada Nashvillea. Tako nešto ne postoji u našoj blizini i željeli smo iskoristiti priliku.
Iskoristili su je maksimalno, pa tako osim novo snimljenih autorskih pjesama koje će nam uskoro predstaviti na novom albumu, "Jeremiah's bend" može se pohvaliti i novim fanovima koji su, ni manje ni više, na drugom kraju zemaljske kugle.

19. travanj 2024 08:47