StoryEditorOCM
Zadar plusEDUKATIVNO I ZABAVNO IGRANJE U ZADRU

Izašla društvena igra o "Strašnim ženama". Tko su one i kako se igrati njima?

Piše Ana Franić
9. ožujka 2018. - 21:50
karte-090318

Znate li tko je napravio prvi kompjuterski program? Tko je otkrio strukturu DNK? Znate li tko je udario temelje bežične tehnologije? Da, to su redom bile žene! Ako ste imali problema odgovoriti na ova pitanja, zadarski dvojac, Gabrijela Ivanov i Želimir Periš, imaju savršeno rješenje za to. Osmisli su društvenu igru "Strašne žene" koja je simbolično, na Dan žena, doživjela prvo igranje u Zadru u Knjigozemskoj.

- U Dalmaciji su poznate tri marčane bure. Upravo to smo uzeli kao simboliku i tijekom ožujka u Zadru organiziramo tri igranja. Prvo igranje smo namjerno organizirali na Dan žena kako bi svi zainteresirani imali priliku upoznati strašne žene koje su na neki način zadužile društvo. Reakcije su odlične! Bila je velika gužva, ali i zabavno iskustvo, govori nam književnik Želimir Periš koji je osmislio pravila igre.

Igra "Strašne žene" promiče i slavi doprinos žena društvu te potiče na rušenje predrasuda o sposobnostima, interesima i postignućima žena te inspirira nove generacije strašnih žena – i sve to uz dobru zabavu.

- U Hrvatskoj djeluje portal Vox Feminae koji se bavi rodnim pitanjima i rodnom problematikom. Skoro deset godina imaju sekciju "strašne žene" u kojima objavljuju biografije žena koje su zadužile društvo, a s vremenom se pokazalo da je upravo ta sekcija najpoznatija na portalu. Voditeljica portala, Gabrijela Ivanov, došla je na ideju da strašne žene pretvori u društvenu igru. Nazvala me i tako je sve krenulo, objašnjava Periš dodajući kako je igra namijenjena i starima i mladima, dovoljno zanimljiva i izazovna, ali s edukativnom notom.

Igra je idealna za dva do pet igrača, a sastoji se od jednostavnih pravila, osam karata akcije koje po potrebi dodaju kompleksnost igri i 56 karata ilustriranih portreta žena koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu u područjima kulture, politike, zananosti i ljudskih prava.

Za ilustrirane portrete na kartama zaslužne su domaće umjetnice i ilustratorice, Sanja Stojković, Rina Barbarić, Tea Šokac, Željka Tkalčec, Ana Kovačić, Ivana Štrukelj, Branka Hollingsworth i Nataša Rašović.

- Zanimljiv efekt igre je da smo kroz ležernu i neobvezujuću zabavu na stol odjednom stavili značajne informacije. Ne moraš ništa znati da bi igrao "Strašne žene", ali svojom jednostavnošću može rezultirati da igrači neposredno nauče nešto novo, kaže Periš.

Za sada je napravljen prototip igre "Strašne žene" u ograničenom broju primjeraka koji se koriste za prezentacije i javna igranja, a da bi igra ugledala svjetlo dana potrebno je 25 tisuća dolara.

- Prigodno, upravo je oko Dana žena pokrenuta kampanja grupnog financiranja (crowdfunding) za "Strašne žene", koja je samo u prva dva dana ostvarila oko 40 posto planiranih prikupljenih sredstava što je fantastičan rezultat. Upravo to nam je pokazatelj da su se ljudi zakačii i da je ova društvena igra sjajna ideja. Kada skupimo željeni iznos objavit ćemo 1.000 primjeraka igre koje bi distribuirali diljem svijeta jer je igra dvojezična, na hrvatskom i engleskom, tako da se može igrati svugdje, govori Želimir Periš dodajući kako su igru prijavili i na poduzetnički natječaj "Pokreni nešto svoje" te su u konkurenciji od 316 prijava iz cijele Hrvatske, upravo oni odabrani među sedam inovativnih projekata koji su dobitnici financijske potpore.

Planova za budućnost ima pa tako razmišljaju napraviti i posebne setove "Strašnih žena" po kategorijama, ali i napraviti kompleksniju igru na ploči. Crowfounding kampanja nalazi se na platformi Indiegogo, pod imenom "Fierce Women", gdje se mogu donirati sredstva, a tijekom trajanja kampanje imat će predstavljanja po cijeloj Hrvatskoj.

Svi zainteresirani Zadrani imaju još dvije prilike da odigraju partiju "Strašne žene" i to 16. ožujka u Klubu mladih Klooz i 19. ožujka u Gradskoj knjižnici.

 

 Evo tko su "Strašne žene"
Mary Wollstonecraft, Simone de Beauvoir, Susan Sontag, Marija Jurić Zagorka, Kate Millet, Helen Keller, Luce Irigaray, Hedy Lamarr, Agnès Varda, Virginia Woolf, bell hooks, Clara Campoamor, Emma Goldman, Naomi Klein, Nellie Bly, Rosa Luxemburg, Victoria Woodhull, Clelia Mosher, Charlotte Perkins Gilman, Sophie Scholl, Yoko Ono, Jo Spence, Maria Montessori, Bertha von Suttner, Harriet Martineau, Kate Bornstein, Temple Grandin, Angela Carter, Vivian Maier, Nan Goldin, Toni Morrison, Frida Kahlo, Sylvia Sleigh, Hannah Arendt, Rosa Parks, VALIE EXPORT, Judith Butler, Nada Dimić, Vigdis Finnbogadóttir, Adrienne Rich, Valentina Tereškova, Věra Chytilová, Yayoi Kusama, Phulan Devi, Amalie Emmy Noether, Marie Curie, Hypatia, Vera Rubin, Annie Jump Cannon, Ada Lovelace, Tracey Emin, Maria Gaetana Agnesi, Celia Sánchez, Clarice Lispector, Stephanie Kwolek i Rosalind Franklin.
19. travanj 2024 16:21