ZADARSKA MAJSTORICA 'ČIPKE OD PAPIRA' Branka Miletić: Quilling jača motoriku

ZADARSKA MAJSTORICA 'ČIPKE OD PAPIRA'

Jeste li ikada čuli za quilling? Riječ je o tehnici rolanja trakica i izrezivanja papira uz pomoć koje ruke kreativca stvaraju razne oblike poput cvijeća, mandala ili životinja, te potom njima ukrašavaju zid, čestitke, kutije, izrađuju broševe, nakit, magnete. 

Mogućnosti su beskrajne, no izrada iziskuje vještinu, predanost, preciznost i maštovitost, a sve to zasigurno posjeduje Branka Miletić(46). Ovu rođenu Riječanku, no dugogodišnju stanovnicu Zadra, posjetili smo u obiteljskoj kući na Bokanjcu i oduševili se njezinim zanimljivim hobijem i radovima. Simetrija i boje njezina su strast, a svoju je kreativnost u potpunosti oslobodila prije pet godina, kada je na jednoj Facebook stranici vidjela vijenac s cvijećem od papira napravljen quilling tehnikom.
– Bila je to ljubav na prvi pogled, iako nisam znala ni kako je taj vijenac napravljen. Odmah sam otišla u trgovinu po kolaž-papir i ljepilo i odlučila pokušati – rekla nam je Branka. Istraživanjem je saznala da se radi o tehnici koja postoji od 13. stoljeća, kada su se njome počeli služiti francuski i talijanski redovnici te su papirnim filigranom, prethodno pozlaćenim, ukrašavali knjige i religiozne predmete. Neke od najvećih majstorica quillinga danas su Ruskinje Julija Brodska i Anastasija Bertova. S vremenom je i Branka, učeći preko YouTubea i principom pokušaja i pogreške, postala jedna od najboljih hrvatskih majstora, do sada je nekoliko puta izlagala radove samostalno i zajedno s drugim domaćim quillerima, a održava i kreativne radionice za osnovnoškolce. Tako je prošlog tjedna 16 učenika OŠ Šime Budinića pokazalo veliku zainteresiranost i motivaciju za izradu kreativnih čestitki.

Djeca to vole

– Djeca to vole i jako brzo uče, obožavaju boje i znaju kako slici udahnuti život, zato je zadovoljstvo s njima raditi. Ovim se može baviti baš svatko, a ako vas tehnika privuče, dobrobiti su velike – kaže nam Branka, naglašavajući kako se quillingom jača motorika, koncentracija, smiruje se um i stoga je odličan za opuštanje. Još jedna prednost jest da je materijal i pribor za izradu 3D minijatura, kao i većih djela ove "čipke od papira", vrlo jeftin i dostupan – bit će vam potreban samo papir u boji, igla, pinceta, škare, čačkalice i ljepilo.
– Najdulje na čemu sam radila i na što sam vrlo ponosna je slika "Afrička žena". Trebalo mi je točno mjesec dana. Jedna mandala promjera 40 centimetara rađena je 25 sati i na koncu je poslana u Ameriku. Najčešće pak ljudi naručuju čestitke za vjenčanja, rođendane, Valentinovo, Božić... Svega se tu nađe, a ja najviše uživam kad imam slobodu da me kreativni zanos ponese. Najproduktivnija sam ujutro oko pet sati, radim do sedam i potom se uputim na posao – govori nam Branka dok je okružuju razni započeti šareni oblici i trakice kojima tek treba dati oblik, život, svrhu koja će uveseliti nečiji dom i, naravno – srce! 

 

Naslovnica Zadar plus

Najčitanije