StoryEditorOCM
Zadar plusDRUGI ZADAR WINE FESTIVAL OKUPIT ĆE PREKO 80 IZLAGAČA

Atraktivne radionice vodi ocjenjivač londonskog Decantera, a učit će se o "konobama" pod morem

Piše I.I.
20. ožujka 2018. - 09:40
wine_expo1-120318

Vinske radionice, brojni izlagači, degustacije i puno dobre zabave, okosnica su drugog po redu Zadar Wine Festivala koji  će se iduće subote i nedjelje održati u Arsenalu. Drugo izdanje najvećeg regionalnog vinskog festivala okupit će preko 80 proizvođača i distributera vina iz cijele Hrvatske te pet vinara iz Slovenije.

Ovogodišnjoj manifestaciji prethodi projekt „Deset dana restorana“ koji traje do nedjelje, 25. ožujka. Tijekom tih deset dana, zadarski restorani nude svojim gostima tri slijeda i čašu vina zadarskih vinara po jedinstvenoj cijeni od sto kuna.

Iza ideje pokretanja i organizacije ZWF-a stoje stoje mladi zadarski poduzetnici i uspješni ugostitelji Danijel Peroš i sommelier Ivan Stiblik

- Ove godine nam je porastao broj izlagača. Očekujemo dolazak najboljih i najpoznatijih hrvatskih proizvođača vina. Njihov odziv potvrđuje da smo već nakon prve godine prepoznati kao mjesto dobre energije za popularizaciju domaćih vinskih brnedova i sorti, što zasigurno govori o kvaliteti ZWF, kaže Ivan Stiblik, dodajući kako će svi posjetitelji već prvog dana moći sudjelovati u radionici jednog od najpoznatijeg hrvatskog sommeliera Maria Meštrovića iz Zagreba.

- Osim što je afirmiran kao vrsni poznavatelj vina, Mario je poznat i kao jedan od ocjenjivača na prestižnom natjecanju vina Decanter u Londonu, jednom od najvećih svjetskih natjecanja za izbor najboljih vina. Izuzetna nam je čast što će Mario biti dio našeg programa i što će našim sudionicima pomoći da bolje shvate važnost svake faze proizvodnje vina o čemu nerijetko ovisi plasman konačnog proizvoda na tržištu, govori Stiblik napominjući kako će Meštrović prvog dana održati dvije stručne radionice.

Prva je vezana uz vinsku sortu maraštinu, gdje će se govoriti o vrijednosti i potencijalu sorte, a druga uz škrlet, hrvatski brend Moslavine i njegovom izlasku na tržište.

Sve goste 2. ZWF-a očekuje i glazbeni program uz Jet-set Band te duo Mateo i Hrvoje, a kraj prvog dana obilježit će i neformalno druženje vinara u zadarskom kafiću „La Bodega“ s početkom u 23 sata.

Drugi dana festivala počinje dodjelom diploma Hrvatskog sommelier kluba za tečaj prve razine koje se održao od 2. do 4. ožujka u Zadru.

- Odlučili smo budućim sommelierima dodijeliti priznanja za položenu prvu razinu upravo na Wine Festivalu kako bi vinari, ali i ugostitelji shvatili da ima ljudi koji se obrazuju za ovu vrstu zanimanja. Uz to, sommelieri su velika vrijednost za grad i županiju, a pogotovo za turizam, ističe Stiblik.

Drugog dana također će se održati dvije radionice. Prva se veže uz dalmatinske autohtone vinske sorte, dok će na drugoj biti riječ o enogastronomiji pod morem, odnosno načinima i metodama dozrijevanja vina pod morskom površinom. Predavač na tu temu je Marko Dušević koji na sjevernoj strani otoka Paga ima svoju podmorsku „konobu“, a najavljena je i degustacija između vina iste sorte dozrijelih na klasičan način i onih pod morem.

Pozivnice na 2. ZWF upućene su na više od 600 adresa hotelijerima i ugostiteljima iz cijele Dalmacije. Stiblik napominje kako ni vrijeme kada se Zadar Wine festival održava nije slučajan jer je baš ovo razdoblje kada svi ugostitelji formiraju svoju vinsku kartu.

Cijena ulaznice za jedan dan festivala iznosi 75 kuna, a za dvodnevan 120 kuna, u što je uključena i degustacija svih vina koja će biti prezentirana na festivalu.

25. travanj 2024 07:17