StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: JEDINA ZADRANKA KOJA SE SPREMA NA NATJECANJE U BIKINI FITNESSU

Vanja Tokić (38): Nakon dva mjeseca treninga nisam prepoznala svoj odraz u ogledalu! Evo kako sam vježbala...

18. travnja 2018. - 13:00
Instagram_

Ona je žena koja je u dva i pol mjeseca toliko transformirala svoje tijelo da sama nedavno nije prepoznala svoj odraz u ogledalu jedne zadarske teretane. Iako se unazad godinu dana nikada sportom nije bavila, Vanja Tokić (38) sada je jedina žena u Zadru koja se sprema na državno natjecanje u bikini fitnessu, jednoj od disciplina bodybuildinga. Ukoliko vam nedostaje motivacije za sportske aktivnosti i za „pripremu“ tijela za plažu, a glavni vam je izgovor nedostatak vremena, Vanja će vas razuvjeriti već samim opisom svog hektičnog dana i dokazati da gdje postoji volja,  postoji i vrijeme.

Njena sportska priča i okretanje zdravom načinu života započinje prije godinu dana u zadarskom Krav Maga klubu, sekciji Safe&Fit u kojem se odlučila riješiti osam kilograma viška te naučiti tehnike samoobrane. U klubu je zavoljela i tehniku boksa, a samostalno je počela i trčati jednom tjedno po pet kilometara. Prijatelji koje je u klubu stekla, kao i njen trener Samir Sedić, ubrzo su prepoznali njen „gen“ za bodybuilding na kojem je karijeru izgradio i njen otac Zoran Tokić (58).

- Za okretanje bodybuildingu zapravo je glavni „krivac“ moja okolina, oni su bili moja početna motivacija. Ubrzo sam krenula trenirati s ocem u teretani i u meni se javila želja za odlazak na natjecanje u bikini fitnessu krajem travnja u Sisku, disciplini u kojoj se ocjenjuje estetski izgled tijela izgrađen vježbanjem u teretani i prehranom. Ne znam ni sama što mogu očekivati jer se natječem i sa djevojkama od 20 godina, no osjećam da je moje samopouzdanje mnogo veće nego prije, priča nam Vanja upoznajući nas više sa ovom ženstvenom sportskom disciplinom, pritom demonstrirajući izazovne vježbe na spravama, zgibove, veslanje, čučnjeve s girijama, dižući utege teže od nje same...

 

Skladno, isklesano žensko tijelo ovdje je u fokusu, a ne stvaranje prevelike mišićne mase kao što je to slučaj u ostalim granama bodybuildinga. Internacionalna federacija bodybuildinga i fitnessa (IFBB) je ujedno propisala i pravila o tome kakav mora biti bikini koji će natjecateljice nositi (riječ je o nepodstavljenim, blještećim mini kostimima), ali i o nakitu (dozvoljene su samo narukvice i naušnice), pozama koje ističu mišiće, posebnoj tamnoj boji kojom se tijelo maže prije izlaska na pozornicu, pa čak i o samim prozirnim potpeticama. Ovaj „skup sport“, kako ga nazivaju u bodybuilding krugovima, takav je upravo zbog kostima, kotizacije na natjecanjima i samih putovanja čije troškove sudionici sami pokrivaju.

- Dosta novca treba uložiti i u zdravu prehranu bez koje nema pravih rezultata. Priznajem da vam za postizanje ovakvog tijela čitav dan treba biti pomno organiziran. Primjerice, ja ustajem u 5.30 sati ujutro, doručkujem, pripremam ručak za taj dan djeci i sebi, odvozim ih u školu, a ja odlazim na posao. Nakon osmosatnog radnog vremena i djeca i ja odlazimo na trening, oni svoj, ja svoj, a večer provodimo kuhajući i družeći se, prepričava nam hektičan dan ova samohrana majka.

Težak životni period u proteklom razdoblju lakše je prebrodila upravo uz pomoć bodybuildinga, točnije dicipline koja žensko samopouzdanje diže u nebo, uči je da zavoli svoje tijelo i o njemu brine, da zanemari vagu i da svakodnevno ne prati padanje brojeva, već da se oslanja samo na onaj unutarnji osjećaj zadovoljstva. Pozitivna promjena koju je iskusila je i zbližavanje s ocem, ujedno i iskusnim trenerom, pa je državno natjecanje za njih svojevrstan sportsko-obiteljski izazov.

- Trening koji svakodnevno radimo je uvijek drugačiji, svaki dan se posvećujemo drugoj skupini mišića i ono što je najvažnije ne zanemarujemo noge, što je česti mit vezan za ovaj sport. Noge čine 60 posto tijela, takvi su treninzi izazovni, no neophodni. Kao što je Vanja već spomenula, kroz tri mjeseca je uistinu moguće napraviti ogromne razlike na tijelu, ali pod uvjetom da se pazi na prehranu i jede pet manjih obroka kroz dan. Bodybuilding se ne sastoji od toga tko će dići više željeza, to je postupna izgradnja tijela i buđenje mišića, objašnjava proces rada otac i trener Tokić i naglašava kako u ovom sportu godine nikad nisu prepreka, pa tako kod njega trenutno trenira i jedna gospođa od 62 godine.

- Neki dan, dok sam dizala utege u teretani, zagledala sam se u ogledalo i ugledala ženu koju nisam prepoznala. Iskreno, na prvu sam pomislila da je to netko savim drugi, a u odrazu sam zapravo bila ja. Potpuno izmjenjena osoba, izvana, ali i iznutra. A to je najveća nagrada, zaključuje Vanja bez obzira kakav će plasman osvojiti na državnom bikini fitness natjecanju u Sisku, dokazujući prvenstveno samoj sebi a zatim i prijateljima koji su je na to potakli - transformacija je uvijek najbolja nagrada, a ulog u sebe uvijek se isplati.
 

Uspješan trener
Zoran Tokić dugogodišnji je trener bodybuildinga, predsjednik body building kluba Hulk, i natjecatelj koji iza sebe ima niz uspješnih rezultata iako mu konkurencija obično ima barem upola manje godina. Neki od najboljih rezultata ovog zadarskog Hulka su prvo mjesto u Sloveniji na međunarodnom te na 15. mjesto na Svjetskom bodybuilding natjecanju.
13. travanj 2024 03:43