MALI NOGOMET POVEZAO DVA OTOKA U PRVAKA TREĆE ŽUPANIJSKE LIGE Kad se spoje Banj i Kali, onda svi znaju – igra Bali!

MALI NOGOMET POVEZAO DVA OTOKA U PRVAKA TREĆE ŽUPANIJSKE LIGE

Iako je klub Bali na malonogometnu scenu Zadarske županije stupio tek prije dvije godine, upravo završenu prvu natjecateljsku sezonu u B-skupini Treće županijske lige završio je na prvom mjestu, što ga je izravno plasiralo u Drugu ligu.

Kad se tome doda podatak da su u toj Trećoj ligi odigrali 26 utakmica i da su samo dvije izgubili, a pritom su svojim protivnicima zabili 150 golova (prosjek 5,7 golova po susretu!), onda to nije samo rezultat vrijedan poštovanja, nego priča o uistinu rijetkom malonogometnom fenomenu. Posebno zanimljivom i zbog toga što su svi igrači Balija boduli, i to s dva otoka, Ugljana i Pašmana, odnosno kombinacija igrača iz dva mjesta: Kali i Banja. Tako je i klub dobio neobično ime.

– Banj i Kali zajedno daju – Bali – kažu naši sugovornici.

Ne povezuje Ugljan i Pašman samo most u Ždrelcu. I Bali je prava otočna simbioza, "mišanca" igrača s dva otoka i iz dva mjesta, a svi njihovi članovi su znalci malog nogometa. Zato će vam, ne bez ponosa, i u Banju i u Kalima reći da se kod njih igra najbolji mali nogomet na otoku, neka se ne naljute kolege iz Preka i njihova MNK Ugljan. Kada se sudare ta dva otočna rivala, to je prava fešta od malog baluna!

Otkad se pojavio, Bali je plijenio pažnju malonogometne javnosti zbog svoje igre. Isijavali su snagom kolektiva koja, očito, dolazi negdje "iznutra". Naime, mali balun svi igraju od malih nogu, sazrijevali su odigravši mnoge turnire po otoku Ugljanu i županiji, na koncu su odlučili osnovati klub i registrirati ga za službena natjecanja. I evo, na zadovoljstvo svih, uspješno djeluju već dvije godine.

Najboljem je 20 godina

Ključni igrač Balija, njihov virtuoz, mladi je i nadareni Josip Zelenčić. Iako mu je tek 20 godina, za Josipa nema tajni u malom nogometu. Pored toga što izvrsno igra i najbolji je igrač kluba, Josip je i najbolji strijelac lige s, pazite, 40 postignutih zgoditaka!

– Većina nas iz Kali igramo mali nogomet od malih nogu na našem igralištu. Kada smo registrirali klub, bilo nas je malo i pozvali smo dečke iz Banja, koji su poziv objeručki prihvatili. Treniramo u Kalima, znamo se u dušu, s dečkima koji su iz Banja pogodili smo se u svemu. Oni nam daju čvrstinu koja nam je potrebna, a uz korektnu i fer igru uspijevamo dobro odraditi i posao na terenu. Obećavam da ćemo igrati još bolje i još više popularizirati mali nogomet na dva otoka – kaže Josip.

U igri ga nadopunjuju suigrači, prava klapa koja je dobro posložena na svim pozicijama, a jednaka sloga krasi ih i izvan terena, kada su u pitanju druženja i fešte, kaže "timunjer" sastava Sandro Fantov. I kada im ne ide, i kada ne pobjeđuju, znaju mjeru, kaže Sandro, no rijetki su to petci...

– Od 26 utakmica izgubili smo dvije, a postigli smo 150 golova. Samo naša tri igrača postigla su 106 zgoditaka: Josip Zelenčić 40, Moreno Longin 38, a Marko Pedišić 28. Mi smo, rekli bismo, stroj koji melje sve pred sobom – kaže Sandro kroz smijeh.

Bali je do titule prvaka Treće lige i ulaska u Drugu ligu igrao u sastavu: Goran Šišeta, Robeto Fantov, Damjan Kovačić, Moreno Longin, Stanislav Fantov, Marko Pedišić, Marki Gobin, Roko Žilić, Mate Dundov, Matej Pedišić, Roko Gobin, Josip Zelenčić, Domagoj i Mario Pedišić, pod trenerskom palicom Sandra Fantova.

Naslovnica Zadar plus