UKUSNIJA STRANA ZADARSKOG TURIZMA: Chef Stipe Šimunov prvi na Jadranu poslužio dalmatinske specijalitete na 12-metarskoj "Ćakuli"!

UKUSNIJA STRANA ZADARSKOG TURIZMA:

Zadarski chef Stipe Šimunov idejni je začetnik jedne potpuno drugačije gastronomske priče koja do sada u Zadru, ali ni na cijeloj našoj obali gostima nije ponuđena. Sunce i more na inovativan način spaja s hranom te domaćim i stranim turistima nudi potpuniji i ukusniji doživljaj naše obale. U osmišljavanju takozvane gastro plovidbe naziva Bofor boat, prema njegovim riječima, vukla ga je prvenstveno želja da iskoči iz okvira ovdašnje standardne restoranske ponude koja kod gostiju uglavnom ne izaziva „wow“ efekt i ne ostavlja uvijek sladak okus u ustima.

Glavni saveznik u ovom poslovnom pothvatu, pretpostavljate, bit će mu brod „Ćakula“ na kojem će u okviru dnevnih i poludnevnih izleta, gostima pripremati tradicionalnu dalmatinsku kuhinju na suvremen način jer riba i školjke u fokusu su njegova rada već godinama.

- Radio sam tri godine kao glavni kuhar zadarskog restorana Niko na Puntamici, učio od velikih chefova Špire Pavlića i Raula Lajtmana, a sada sam odlučio svoju ideju provesti u djelo i spojiti dvije strasti – kuhanje i more. Koncept gastro plovidbe obuhvaća upoznavanje dalmatinskih običaja, uživanje u domaćim specijalitetima, druženju, kupanju i razgledavanju prirode, posebno zadarskog arhipelaga, objašnjava chef Šimunov kao i to da je izlet stvar dogovora s gostima, žele li se brodom otisnuti u šušur ili potpuni mir, ovisit će isključivo o njima.

- Zadar je na idealnoj poziciji za ovakvu vrstu izleta jer u blizini ima otoke i parkove prirode gdje je ljeti jako frekventno, a s druge strane ima i mirne, tihe uvale, pa gosti mogu odabrati kako i gdje će provesti dan. Kapetan broda Josip Ruić i ja već smo uigran tim koji će gostima sugerirati najbolje opcije, bio to Dugi otok, Iž, Sestrunj, uvala Frnaža, Telašćica, Molat, Muline, izbora je mnogo, govori Šimunov. Gosti na „Ćakuli“ osim mjesta kojim će ploviti, mogu na brodu naručiti i hranu izvan predviđenog menija, te na licu mjesta gledati kako se ona priprema, a ukoliko žele mogu i sudjelovati i naučiti temelje dalmatinske kuhinje kao i suvremene načine pripreme lokalnih namirnica.

- Ukoliko odaberu poludnevne izlete, gostima se serviraju tri slijeda, a na cjelodnevnom pet. Hladno predjelo sastojat će se od specijaliteta sirove ribe, toplo predjelo bit će školjke na buzaru ili pašta sa trljama, glavno jelo je hobotnica sa raznim umacima, a desert paradižot. Na povratku s izleta uvijek ćemo raditi fritule. Sve u svemu, spoj tradicije i suvremenih tehnika pripreme, kaže Šimunov nadodajući da će u ponudi biti i lokalna vina Degarra zadarskog vinara Mate Pestića.

- Na svakoj plovidbi bacit ćemo i štap u more pa ukoliko uhvatimo ribu, obavezno ćemo je i pripremiti, najavljuje Stipe još jedan dodatak koji će pridonijeti zajedničkom uživanju u ovoj ukusnoj gastronomskoj plovidbi! Više informacija o njoj možete doznati na boforboat.hr.

12 metarna brodica „Ćakula“ ima dva motora i doseže brzinu od 20 milja. Ima fly bridge, tri kabine, dva wc-a, salon, kuhinju i na njoj istovremeno može boraviti 12 ljudi, a šest ljudi može prenoćiti.
Naslovnica Zadar plus

Najčitanije

FOTO: POSJETILI SMO NOVE PROSTORE PRVE POLICIJSKE POSTAJE ZADAR NA VOŠTARNICI Policajci dobivaju zgradu s akustičnim stropom, izgrađene su sobe za ispitivanje, završava se i najstrože čuvana prostorija, a nestaje i problem parkinga!

Policajci dobivaju zgradu s akustičnim stropom, izgrađene su sobe za ispitivanje, završava se i najstrože čuvana prostorija, a nestaje i problem parkinga!
Djelatnici prve policijske postaje Zadar, koja je dosada radila u centru grada, u zgradi suda, uskoro sele na no...
Policajci dobivaju zgradu s akustičnim stropom, izgrađene su sobe za ispitivanje, završava se i najstrože čuvana prostorija, a nestaje i problem parkinga!