UMJESTO RODNOG ŠIBENIKA, DUG VELIKOM PISCU VRATIT ĆE ZADAR U petak počinje "Prvi Brešanov svibanj", međunarodni znanstveni skup o djelu Ive Brešana

UMJESTO RODNOG ŠIBENIKA, DUG VELIKOM PISCU VRATIT ĆE ZADAR

Godinu i pet mjeseci nakon odlaska velikog dramskog pisca, prozaista i scenarista, Odsjek za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru ovog vikenda, 18. i 19. svibnja, organizira "Prvi Brešanov svibanj", međunarodni znanstveni skup o djelu Ive Brešana.

Premda je naslovom svoje posljednje knjige, "Mrtvima ništa ne treba", Brešan ostavio poruku kojoj ne možemo proturječiti, odlazak velikog umjetnika ipak ne možemo prihvatiti kao zatvaranje potencijala njegova stvaralačkog opusa, ističe Organizacijski i programski odbor Međunarodnoga znanstvenog skupa o djelu Ive Brešana: tekst i kontekst - "Prvi Brešanov svibanj" u pozivnom pismu, čiji je primarni cilj predstavljanje i istraživanje raznolikih dimenzija Brešanova književno-umjetničkog opusa iz različitih perspektiva.

Groteska kao odgovor

– Brešan nesumnjivo zaslužuje skup sebi u čast, jer njegova je osoba iznimno zanimljiva u svojoj slojevitosti i svemu što nudi. Ovime želimo održati ime Ive Brešana kao predmet zanimanja, od istraživačkog, znanstvenog, akademskog, teatrološkog do dramatološkog i filmološkog. Koliko god ga neki voljeli, a neki ne voljeli, želja mi je da ovim skupom zajednički podupremo njegovu veličinu, obranu i temeljito istraživanje Brešanova opusa. I potaknemo njegovu popularizaciju u inozemstvu – kaže inicijatorica skupa i predsjednica Organizacijskog i programskog odbora prof. dr. sc. Helena Peričić, koja se i sama bavila Brešanovim djelima.

Iako Ivu Brešana javnost najčešće percipira kao kazališnog pisca, ovaj je rođeni Vodičanin ostvario značajne rezultate pišući i za film i televiziju, surađujući s Krstom Papićem, Veljkom Bulajićem, Danijelom Marušićem i Vinkom Brešanom. Od sredine devedesetih godina prošlog stoljeća bio je posvećen pretežito pisanju proze.

Zato će i program ovog skupa biti podijeljen na tri dijela: film, dramu i prozu. U svakome od njih, izlagači, među kojima su Boris Senker, Nikica Gilić, Naum Panovski, Leszek Malczak, Karel Jirasek, Renate Hansen-Kokoruš, govorit će o raznim apektima Brešanova opusa, nastalog na konstantnom zanimanju za političke, ideološke i osobne čovjekove probleme. Kao i o groteski kojom Brešan uzvraća na razne duševne poremećaje, ideologije i nacionalne mitologije.

Iako su u Brešanovu Šibeniku više puta najavljivali održavanje znanstveno-stručnog skupa posvećenog njegovu radu, to se na kraju nije realiziralo zbog financijskih problema pa će se piščev rođendan u njegovu gradu obilježiti izložbom plakata njegovih predstava i čitanjem ulomaka iz njegovih komada. Zato će dug prema velikom piscu vratiti Zadar, u nadi da će ovaj skup, koji će čuvati Brešanovo ime i opus, postati tradicionalan.

Naslovnica Zadar plus

Najčitanije

UZ POMOĆ VR NAOČALA UPOZNAJTE DONATOV GRAD Zadar dobiva prvu virtualnu šetnju kroz povijest s uključenim animacijama; Moći ćete vidjeti kako je izgledao Forum, ali i IV. Križarski pohod 1202. godine

Zadar dobiva prvu virtualnu šetnju kroz povijest s uključenim animacijama; Moći ćete vidjeti kako je izgledao Forum, ali i IV. Križarski pohod 1202. godine
Turistička agencija Magic Croatia odlučila je predstaviti potpuno drugačiji, skoro zaboravljeni Zadar koristeći ...
Zadar dobiva prvu virtualnu šetnju kroz povijest s uključenim animacijama; Moći ćete vidjeti kako je izgledao Forum, ali i IV. Križarski pohod 1202. godine